Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Мини леопард от Велико Търново стана световен котешки шампион

КРАСИВИЯТ И ВЕЛИЧЕСТВЕН КАСПЪР, КОЙТО СЕ ОТГЛЕЖДА ОТ СТОПАНКАТА СИ ПЛАМЕНА ПЕТРОВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СТАНА ПЪРВИЯ И ЕДИНСТВЕН СВЕТОВЕН ШАМПИОН от България в категорията за бенгалска котка. Четириногият хубавец е като живо произведение на изкуството и вече няма престижни отличия от трите водещи международни фелинологични организации, които да не е покорил.

Екзотичният екземпляр ще стане на 3 години на 20 март. Тогава има рожден ден и неговата стопанка, която го отглежда с огромна любов. По думите й Каспър е много дружелюбен и любвеобилен. Опашатият чаровник тежи 7 кг и впечатлява със своята елегантна стойка, лъскава козина и уникална окраска. Породата представлява хибрид между дива азиатска леопардова и няколко вида домашни котки. Резултатът от генетичния експеримент е повече от успешен.

Представителите на породата съчетават визията на леопард и нрава на питомно животно.

„Каспър е много социален. Не е агресивен. Винаги ме посреща на вратата, когато се прибирам. Обича да го милват и да му се радват. Храни се със сурово месо и гранули. Неговата окраска е най-масовата шарка за тази порода, затова и конкуренцията винаги е голяма. Участвал е в десетки международни състезания и винаги е бил победител“, сподели Пламена.

В котешките надпревари съревнованията носят определен брой точки за достигане до титли. Световният приз за Каспър идва след 18 отлични оценки на различни съдии от различни държави. Под внимание се вземат физическите характеристики, костната структура, главата, опашката, дължината на крайниците, козината и много други критерии. Официалното награждаване предстои в началото на април. Дотогава от централата на Съюза на фелинолозите в Германия трябва да са изпратили у нас сертификата за най-високото му постижение.

„Световната титла е краят на състезателната му кариера, защото вече няма по-висок връх за покоряване. Оттук насетне Каспър ще си почива вкъщи. Заслужена почивка след многобройни състезания в Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватска и ред други страни“, споделя неговата стопанка.

Тя обяснява, че се захванала да развива професионален развъдник за бенгалски котки като хоби. Категорична е, че това занимание не може да бъде основно препитание, тъй като разходите в грижата за животните многократно надхвърлят приходите.

„Много хора, като чуят развъдник за котки, си мислят, че едва ли не печелим огромни пари. Това не е така, защото се влагат сериозни средства целогодишно за животните. Мисията е селектиране на най-доброто от породата. Не може всяко коте, което се роди, да се използва за развъждане“, коментира Пламена.

Казва още, че много клиенти, когато си купуват домашен любимец, изобщо не питат за здравето на опашатото. Тя обаче много държи да се изследват предварително нейните котки чрез анализ на генетичен материал в специализирана лаборатория в Германия.

„Това е необходимо, за да се изясни още преди раждането на четириногото дали носи някакъв генетичен дефект. Например най-честото сърдечно заболяване при котките е кардиомиопатия. Това е уголемяване на мускулатурата на сърцето и може да бъде фатално. Всяка година го водим на тестове при ветеринар“, посочи тя.

Каспър вече има няколко поколения котенца. Пламена вече е водила на изложба три от наследниците му. В дебюта си мъниците завоювали първо място.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button