Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Форум за силата на българските корени събира родолюбци в Раювския кромлех

От 12 до 14 юли в Раювци, перлата на Еленския Балкан, ще се проведе форумът „Българският дух през вековете“ на тема „Силата на българските корени“

Мястото е емблематично – пред мемориалния комплекс „Вълчан войвода“, а всички ги очаква един незабравим и вълнуващ фестивал.

След големия успех на предишните две издания тази година посетителите ще бъдат омаяни от българските занаяти, обреди, обичаи, музика, като програмата през трите дни е повече от богата.

Освен традиционните лекции там ще бъдат разположени 12 занаятчийски работилници с едни от най-изтъкнатите майстори по плетене на кошници, иконопис, билкарство, плетене на колани, писане на яйца, дърворезба, тъкачество, плъстене на вълна, шевици, изработване на кукли от царевична шума и украса на обредни хлябове.

Организаторите от „Портал 12“ и фондация „Звезди под звездите“ канят и децата, за които е подготвена специална програма, в която заедно с опитни педагози и майстори те ще се потопят в магията на занаятите, шевиците, глината, ще пеят, ще танцуват, ще влязат в магичния свят на приказката, ще си говорят за змейове, светилища, магове и вълшебства.

За улеснение на посетителите е предвидено място за настаняване на каравани.

Форумът започва в петък, 12 юли, където в Изложбена зала (зад Раювски хан) от 17 ч. ще бъде представянето на книгата на акад. Антон Дончев „Вълчан войвода и златото на Лизимах“. След това ще бъде открита изложба на художниците Ангел Каравланов, Светла Чиракова и Маргарита Момчилова. Голямото шествие до Раювския кромлех започва в 18 часа, след което форумът официално ще бъде открит. От 20,15 ч. на голямата сцена е концертът с изпълнения на танцова формация „Траке“, ДЮНХ „Жарава“ при НЧ „Родина – 1860“ – Стара Загора, и фолклорен танцов състав „Творецът“ с ръководител Явор Узунов.

Съботният ден започва с паневритмия рано сутринта, след което в кромлеха следва лекционна част. Ще отворят и занаятчийските ателиета.

От 20 ч. вечерта е музикалната програма със спектакъла „Елбетица – домът на Бог“. Особен интерес ще представлява ревюто на автентични народни носии от 4 колекции, наречено „История в шевици“. Ще забавляват публиката и изпълненията на вокална фолклорна формация „Абагар“ с ръководител и диригент Сашка Ченкова-Петрова. За този ден е предвидена и детската програма, включително с паневритмия за тях и занимания в многото работилнички. В неделя отново ще има от всичко.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button