Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Държавата насърчава социалното предприемачество с бюджет от 22 млн.лева

„Потребители на социалния комплекс в с.Церова кория работят на трудови договори в различните услуги“, съобщи Нина Русева, директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и с интелектуални затруднения“

​​​​​Ден на отворени врати се проведе в петък в социалната услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и с интелектуални затруднения“ във великотърновското село Церова кория, която стартира на 22 юни миналата година.

„В комплекса в село Церова кория са настанени общо 124 потребители. За тях се грижи персонал от 84 души, които осигуряват 24-часова грижа“, съобщи директорът на Центъра Нина Русева.

Заради мащабната дейност, която развива ръководството на комплекса, село Церова кория заслужено е квалифицирано като най-социалното в България. Услугата „Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и с интелектуални затруднения“  е разкрита в изпълнение на Проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез европейския „Социален фонд“.

Гости на ръководния екип и потребителите бяха Сара Гру Андерсен-зам.посланик на Кралство Дания, Елка Налбантова -зам.-министър на труда и социалната политика, Цветан Спасов – главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ и ръководител на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерство на труда и социалната политика.

Потребителите развълнуваха с музикално-поетична програма гостите, които след това разгледаха кабинетите за терапия и къщите за настаняване.

„Всяка една услуга разполага с ателиета и работилници, които са част от пряката работа с потребителите. Дейностите са с цел преодоляване на дефицити, изграждане на умения, задоволяване на потребности, приучаване и усвояване на самостоятелност. Стремежът ни е да ги научим на полезни умения, които да им гарантират добро качество на живот.

Освен това искаме да бъдат ангажирани, защото осигурявайки им добър дом, не е достатъчно. За да бъде осмислено ежедневието им, те трябва да полагат труд. Една част от тях вече работят на трудови договори в различните услуги“, обясни Нина Русева.

Тя допълни, че засега са ангажирани трима, предстои да бъде назначен още един потребител. Наскоро е приключила програма, която Община Велико Търново реализирала и по нея била осигурена работа на 12 души. В момента те са на Трудовата борса, но стартирайки нов проект, ще бъдат ангажирани още хора.

В Социалния комплекс в Церова кория се прилагат различни видове арт занимания като музикотерапия и е сформирана самодейна група.

Създадено е ателие по керамика и други приложни изкуства. Домуващите изработват сувенири от природни и текстилни материали, с които се представят на благотворителни изложби. Потребителите с удоволствие правят  разнообразни лакомства в кулинарните работилници. Имат и собствено стопанство на площ от 10 декара, в което отглеждат плодове, зеленчуци и подправки и по този начин се хранят с биопродукти.

„Това са ежедневни дейности. Организираме им почивка на море за една седмица, излети, разходки. Приобщаваме ги към културния живот на Община Велико Търново.

Често посещават концерти, театрални постановки, фестивали и др. събития от културния афиш на старата столица. При необходимост им осигуряваме транспорт, за да отидат до Велико Търново и да си напазаруват дрехи и други вещи, които си избират сами“, информира Нина Русева.

Зам.министър Елка Налбантова коментира, че тенденцията е до 2035 година да бъдат затворени всички домове за хора с увреждания.

„Община Велико Търново е много добър пример в това отношение като изгражда социални услуги, където потребителите живеят в обстановка, близка до семейната среда. Освен това ползват и други услуги, които са насочени към тяхното социализиране, развитие на техните умения и възстановяване. Освен това се надяваме тези хора да започнат да се реализират и на пазара на труда. Това ще се случи чрез създаване на защитена заетост, приобщаваща ангажираност от работодателите. Това са Центрове, създадени от самите работодатели, в които хората с увреждания могат да се реализират в трудова среда. До момента в България са обособени четири такива Центъра“, оповести зам.министър Налбантова.

По думите на Цветан Спасов темата за социалното предприемачество е приоритетна за Министерството на труда и социалната политика.

„През февруари или март 2024 година ще обявим една операция, която се нарича „Насърчаване на социалното предприемачество на местно и регионално ниво“. Това ще бъде продължение на добре познатата процедура от стария програмен период „Развитие на социалното предприемачество“. Допустими кандидати могат да бъдат съществуващи социални предприятия, общини, неправителствени организации, социални предприемачи. По самата операция като допустими дейности ще са включване в обучения, повишаване на квалификацията, включване в субсидирана заетост, курсове за развитие на мениджърските и маркетингови умения на управленския екип на социални предприятия, изграждане на партньорства, работа в мрежа, както и повишаване видимостта на продуктите, произведени от социалните предприятия“, изброи Цветан Спасов.

Той допълни, че финансирането ще се осъществява чрез процедура на конкурентен подбор или т.нар.“Грантова операция“. Ще е по режима на деминимис, който се очаква през януари идната година да бъде повишен и ще е с таван 500 000-600 000 лева на проектно предложение.

„Цялата операция „Насърчаване на социалното предприемачество на местно и регионално ниво“, която е към Програмата за развитие на човешките ресурси към МТСП е с общ бюджет 22 млн.лева като очакваме поне 150 проекта да бъдат финансирани“, каза още Цветан Спасов.

Източник: www.borbabg.com

 

Подобни публикации

Back to top button