Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Даниел Панов – кмет на община Велико Търново, пред „Борба“: „Много инвестиции в градската среда и селата и нова транспортна схема ще има през 2024 г. във В. Търново“

– Очаква се голямо строителство във Велико Търново тази година, кои са основните обекти, по които ще се работи?

– Подобряването на инфраструктурата във Велико Търново продължава за по-качествена жизнена среда. Основно се ремонтират 8 километра улици и се строят два моста в подножието на крепостта „Царевец“ – в кв. „Света гора“, кв. „Асенов”. Там вече е подменена ВиК мрежата и това позволява отсечките активно да се подготвят за цялостно преасфалтиране. Ново осветление, тротоари и джобове за съдовете за смет също са част от големия ремонт. Цялостно преасфалтирана ще бъде и ул. „Св. Климент Охридски“, която обикаля крепостта „Царевец“. НАПРЕДВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДВАТА НОВИ МОСТА. ВЕДНАГА СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕТО ИМ И ПУСКАНЕТО НА ДВИЖЕНИЕТО, КОЕТО ЩЕ СТАНЕ НАЙ-КЪСНО ДО КРАЯ НА ПРОЛЕТТА, ще започне и ремонтът на ул. „Опълченска“. Там ще бъде сменен канализационният колектор, предвидена е и нова настилка – и улична, и пешеходна.

Крепостта „Трапезица“ е най-новият архитектурно-музеен резерват на Велико Търново. Дошло е времето за проектиране и реконструкция на пътеката от каменния мост в кв. „Асенов“ до Южната порта. Това е най-бързият пешеходен достъп до крепостта, много по-удобен за туристите. Общината кандидатства пред Министерство на културата и за проектиране на реставрация и консервация на целия южен и източен сектор – крепостни стени, църкви, алеи. Това на практика са и най-наситените с интересни археологически находки райони.

ТАЗИ ГОДИНА ДВОЙНО УВЕЛИЧАВАМЕ СРЕДСТВАТА ЗА МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА – ЗА УЛИЦИ И ИНФРАСТРУКТУРА. ПО ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА ПАРИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СА 600 000 ЛЕВА, А НЕ 300 000, както бяха досега. С 30% расте бюджетът и на програмата „Местни инициативи“ – от 500 000 на 650 000 лева, по която кметствата кандидатстват със собствени проекти за благоустройство.

Започва изграждането на новата детска градина в кв. „Картала“. Очаквайте още добри новини за инфраструктурата в квартала, както и за изцяло нов парк на мястото на цирковата площадка.

– Какво не успяхте да постигнете за досегашните 13 години управление?

– Когато бях избран за първи път от великотърновци за кмет на града ни, смятах, че хубавите неща в развитието на Велико Търново ще се случват по-бързо. Аз самият винаги съм изисквал това – и преди да бъда кмет, и като кмет – от администрацията. Но скоростта и темпото на реализация на проектите и амбициите зависят от много външни фактори – съгласувания, законови изисквания и ограничения. Всичко става още по-бавно, когато държавата не работи така, както трябва – както бе през дългата политическа криза. Добавяме фактори като ковид пандемията, инфлацията, поскъпването на всичко, последиците от войната в Украйна. Трудностите обаче не ме отказват, а ме мотивират.

СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ И ПРЕУСТРОЙСТВОТО НА ТОЗИ ОГРОМЕН ТЕРЕН ОТ 180 ДЕКАРА В НОВ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР Е ВСЕ ОЩЕ НЕПОСТИГНАТА ЦЕЛ. ТОВА ОБАЧЕ НЕ ЗНАЧИ ПРОВАЛЕНА ЦЕЛ. Много невидима за хората работа бе свършена през годината. Най-важното – променихме съотношението между застрояване и озеленяване. В досегашните планове съотношението беше 80:20 в полза на сградите. Успяхме да спрем това безумие и заложихме плътността на застрояване да не надвишава 40%, а процентът на озеленяване да бъде минимум 60%.

С международния архитектурен конкурс получихме 62 готови градоустройствени концепции за целия терен – така, както бе по задание. Задължителни елементи във всяка една концепция са 2000 паркоместа, експозиционна зала, военен музей, нова библиотека.

– Голямата болка на търновци – Старото военно, планирано за градски център и крайбрежна зона. Какви са идеите за тях?

– Идеята територията на Старото военно училище да се превърне в атрактивно обществено пространство, отлежава вече над половин век. През годините са обсъждани различни варианти, всеки от който има както поддръжници, така и опоненти – като се започне от нов жилищен комплекс, бизнес район, нов градски център или паркова зона. С международния архитектурен конкурс общината получи готови градоустройствени концепции, които при други обстоятелства трудно би могла да си позволи да плати, също и детайлно проектиране за един от ключовите обществени обекти – многофункционална зала, придобила популярност като конгресен център. Каквито и критики да имаше към конкурса, което е нормално за загубилите, това бе най-евтиният начин Общината да придобие правата върху проект на известно архитектурно студио.

Убеден съм, че цялата територия трябва да остане за ползване на великотърновци. Не съм привърженик на това на мястото на Старото военно училище да изникнат поредните бизнесцентрове и сгради с луксозни жилища.

ГОЛЕМИТЕ ПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА СА ЛУКС В СЪВРЕМЕННИТЕ ГРАДОВЕ. Превръщането им в привлекателни градски зони е скъпо удоволствие, непосилно за която и да е община – дори за Столична. След пандемията, в условията на инфлация и високи цени в строителството – решението, което взе Общинският съвет – да отложи стартирането на инвестициите на територията на Старото военно училище, беше най-разумното.

Мястото остава изключително атрактивно – няма друг град, който да има в центъра си такава огромна свободна площ. Това е терен в сърцето на града, който трябва да бъде преобразен в полза на всички граждани. Докато аз съм кмет, няма да допусна частни интереси да променят това положение.

Съдбата на проекта за улица „Крайбрежна“ е подобен – и за него се говори поне от пет десетилетия. Новите програми на ЕС отварят възможности за привличане на финансиране и с екипа ми още от края на миналия мандат работим по актуализация на концепцията. Идеята е улица „Крайбрежна“ да се превърне в нова крайречна зона, като в най-живописната част на Велико Търново Янтра да стане жива част от Стария град.

– Кога най-накрая Велико Търново ще има национално лоби, както и такова в парламента. Заради липсата му толкова години страдаме всички и решения на държавни институции са в наш ущърб – последното такова е отхвърленият ПУП за Стария град, който обрича района?

– Аз бих попитал – трябва ли държавната политика към регионите и общините да се определя с лобита? Виждаме какъв е ефектът от този подход – от него страда цяла Северна България. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕМБЛЕМА НА БЪЛГАРИЯ, НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, НА СЛАВНОТО НИ ИСТОРИЧЕСКО МИНАЛО. Затова и грижата от страна на държавата точно за старините би трябвало да е специална – те са общобългарско наследство.

А иначе най-доброто лоби би било следното – балансирана държавна политика, приоритет на инвестициите в публична инфраструктура в цяла Северна България, за да изравним стандарта с Южна България. И разбира се – конструктивна работа между изпълнителна, законодателна и местна власт. Т.нар. фонд за общински проекти, за първи път реално въведен с бюджет 2024, е стъпка в тази посока.

– Изборните спирали и управлението тип „сглобка“ и „некоалиция“, дрязгите между партньорите пречат ли на развитието на българските общини?

– Политическата криза е огромно препятствие пред общините и развитието им. Всички кметове помним онези осем месеца през 2022 година, когато държавата на практика беше глуха за проблемите на местно ниво. Помним затлачването на проектите, липсата на решения за високите цени на енергоносителите и прочее – това се отрази и във Велико Търново. Трудно се работеше с неработещи държавни институции. От септември 2022 година диалогът започна да се възстановява, а проектите се „отпушиха“.

С настоящето правителство местната власт работи в добра комуникация. Премиерът (в оставка) Денков ясно разбира необходимостта от партньорство с местната власт. Това сътрудничество трябва да е ангажимент на всяко правителство, защото се основава на ясни приоритети и те са свързани с подобряване на качеството на живот за хората. След периода на дистанциране на централната власт и необоснованите нападки срещу кметовете и общините като цяло стана ясно, че „ледовете са разтопени“ и има хоризонт за по-активна съвместна работа с ясни цели.

Не по-малко важно за нас беше и заявлението на финансовия министър, че очаква разговорите по темата за финансовата децентрализация да продължат. Националното сдружение на общините работи по механизъм за балансирано разпределение на средствата в общините.

– Защо основната индустрия на В. Търново – туризмът, носи едва 200 000 за хазната под формата на туристически данък?

– Досега неведнъж съм чувал политически твърдения как туристите във Велико Търново намалявали, как хотелите били празни и нямало интерес към града. Това може да го каже човек, който е или популист, или не живее в града. Над 30% е увеличението на посетителите само в музейните обекти за 2023 година. Гоним нивата отпреди пандемията. ГРАДЪТ Е ПРЕПЪЛНЕН ВСЕКИ УИКЕНД, ПО ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ И СЪБИРАНЕ НА ПОЧИВНИ ДНИ – СЪЩО. Друг е въпросът доколко всички места за настаняване са коректни към обществото и декларират реално реализираните нощувки. Общината не е разследващ орган и няма функции в тази насока, за да преследва бизнеса, а и не това е целта. Тези взаимоотношения трябва да са базирани на взаимно уважение и отговорност. В Стратегията за туризма е посочен ясен механизъм за решение на този дългогодишен въпрос и той изисква общ партньорски подход между всички заинтересовани страни.

– Как ще се решава проблемът с трафика, организацията на движение и вътрешния градски транспорт, неадекватните пътнически линии, които не обезпечават доста райони заради разрастването на града, включително целия кв. „Варуша“?

– Стартирахме поредица от действия за цялостна промяна и подобряване на транспортната схема на старопрестолния град. Още в края на 2023 година бе проведено специализирано социологическо проучване сред жителите. Откроени са основните проблеми в сега действащата транспортна схема и са дадени насоки за основните направления, в които се фокусират най-големи потоци от пътуващи.

Данните от проучването са основата, която се използва при разработването на оптимален модел за обществените превози първо на територията град Велико Търново, а после и в общината. Същинската работа стартира в началото на март и включва актуализация на маршрутите на линиите и интервалите на движение, създаване на нови бързи връзки между кварталите съобразно актуалните потребности и пътникопотока.

На тази база ще бъдат обявени и новите конкурси за извършване на обществен превоз. Ще се заложат най-високи екологични изисквания към транспортните средства, като се поощрява използването на електрически. Инвестира се и в система за контрол – не само разписанията да се виждат по автобусните спирки, но и в диспечерския център за контрол в реално време – така нареченото „умно управление“ на градския транспорт. Акцент е поставен и върху осигуряване на транспортни връзки в старата част на града и по-специално – в кв. „Варуша“. Вече се разглеждат варианти за довеждащата допълнителна градска линия, която да свърже „Сухата чешма“ с централната градска част. Разработваната транспортна схема трябва да бъде готова до края на есента, след което ще я подложим на широко обществено обсъждане.

– Друг голям местен проблем са паркингите и паркоместата. Кога ще престане тази война за спиране, слагането на туби с вода и клони, за да си пазим местата?

– Проблемите с паркирането са болка за всеки развиващ се град. Особено когато общинските терени са дефицит. Нека развенчая един мит – че кметът е презастроил града. Откакто съм поел управлението на града, няма нито един продаден общински терен за жилищно строителство. Дори за новите улици и новата детска градина в кв. „Бузлуджа“ и “Зона В“ се наложи да отчуждаваме терени. По-голямата част от застрояването на територията на Велико Търново е изпълнено при предишния социално-икономически строй. В големите жилищни квартали – „Кольо Фичето“ и „Бузлуджа“, също и част от „Картала“, много от жилищните блокове са строени при тогава действащите правила без задължително осигуряване на паркоместа или гаражи. Т.нар. „гаражни групи“ също не отговарят на потребностите на всички жители на кварталите при все по-нарастващия брой автомобили. В действащата нормативна уредба, която е след 2000 година, ясно е разписано изискването за осигуряване на място за паркиране към всяко жилище. Проблемът е, че много от домакинствата имат по няколко автомобила.

Няма как градоустройствените решения да отговорят на инвазията на автомобилния пазар, особено при град със специфичен релеф като Велико Търново.

Какви са възможностите пред нас – в най-големите квартали с комплексно застрояване вече върви прединвестиционното проучване за цялостно благоустройство на междублоковите пространства, които са общинска собственост, както и регламентиране на паркирането според наредбата – по 1 паркомясто на 1 апартамент. Проучваме и други възможни терени – както за буферни паркинги и довеждащ транспорт, така и за учредяване на право на строеж за етажни надземни паркинги срещу това определен процент паркоместа да останат за общината. Първият проект от този тип – за многоетажен паркинг, се реализира на ул. „Козлодуй“.

– Какво ще пожелаете на хората за празника?

– Пожелавам на всички великотърновци да са все така обществено активни, да бъдат винаги толкова добър коректив. Аз винаги съм се вслушвал в предложенията и в градивната критика, идваща от гражданите. Искам да им благодаря, че са пазители на българското, че възпитават децата на старата столица в дух на искрено родолюбие. И особено – че сме доказали способността и желанието да се обединяваме за доброто и в името на доброто!

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button