Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовини
Популярно

В Свищов дават 80 000 лв. за сондаж на минерална вода, с която ще захранват местната болница

Планира се също лековитата течност да достига и до бъдещия индустриален парк в крайдунавския град

ПРОУЧВАНЕ, РЕМОНТ И РАЗРАБОТВАНЕ НА СТАР ИЗВОР ЗА МИНЕРАЛНА ВОДА ЗАПОЧВА ОБЩИНА СВИЩОВ.

Крайната цел на инициативата е оползотворяване на лековитата животворна течност за балнеоложки дейности в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ и захранване на бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк.

Находището с минерална вода е на дълбочина 1510 м и не е било експлоатирано до момента.

Преди повече от 50 години мястото е било затрупано със земна маса и строителни отпадъци. Водел се е ликвидиран предвид обстоятелството, че е бил неоткриваем на терен, уточняват от местната администрация.

Общинското ръководство обаче полага неимоверни усилия през 2021 г., за да локализира минералния извор, и изготвя инвестиционно предложение.

Дейностите ще се осъществят на три етапа.

Ще се стартира с изграждане на транспортен подход към сондажа и площадка около него с укрепени бордове против свличане. След подготовката предстои обследване, почистване и ремонт на сондажа, като ще бъде извършено и изолиране на регистрирания приток на подпочвени води. След реконструкцията, която ще бъде изпълнена от специализирана геоложка фирма, ще се направи тестово водочерпене и ще се вземат водни проби посредством потопяема помпа. В края на плануваните дейности устието на сондажа ще бъде защитено със специално изработен метален капак, предпазващ минералната вода от замърсяване.

Финансова стойност на първи етап от дейностите е в размер на 80 000 лв., които се осигурени от бюджета на Община Свищов.

Средствата за втория етап се очаква да дойдат от Националния доверителен екофонд и в него се предвижда изграждането на каптажна шахта, в която да се разположат контрол на помпеното оборудване, водомер за отчитане на изразходваните количества и всичко необходимо за коректното функциониране на системата.

В третия етап от плануваните дейности се предвижда довеждането на минералната вода до МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, където да бъде използвана за балнеоложки цели. Средствата за този етап ще бъдат от държавния бюджет.

Във финалния, четвърти етап от предстоящите дейности е планувано минералната вода от сондажа да захранва и бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк – Свищов. Това ще се гарантира оптимално оползотворяване на ресурса от извора и задоволяване нуждите на инвеститорите и гражданите.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button