Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Честват 100-годишнината на църквата в Ресен, селото отново се активизира в търсене на средства за спасението й

76 хиляди лева са нужни за цялостната подмяна на течащия покрив на голямата красива църква „Св. Димитър“ в Ресен, която тази година навършва 100 години от освещаването си.

Цялото село се е обединило около каузата, като желанието на жителите е на Димитровден, когато ще се отбелязва годишнината, ремонтът да е завършил. Досега са събрани 40 000 лв., дарител е обещал керемидите, но трябват още средства, които са непосилни за местните хора. През миналата година бе създадена инициативна група с председател Иван Рашков, обявена бе и дарителска кампания. Преди дни тя потърси съдействието и на областния управител, който обеща да отнесе проблема чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Заради течове храмът е с със сериозни поражения, най-вече част от стенописите и олтара.

„През 2000 г. църковното настоятелство заедно с кметството инициират кампания за ремонта на фасадата и купола. Събрахме известна сума и с доброволния труд на жителите на с. Ресен направихме частичен ремонт. Оттогава само поддържаме църквата. Участвали сме в различни проекти по „Бедствия и аварии“. Възстановихме килийното училище, старата трапезария, църковната библиотека.

Съвместно сме работили и със студенти от ВТУ, те изписаха с нови стенописи южния вход. Отнасяли сме се за искане на средства и към Дирекцията по вероизповедания. Чрез нея успяхме да възстановим една трета от пода в църквата. Търсим различни начини да популяризираме дарителската кампания. Инициативната група откри различни платформи с цел набиране на средства, а църковното настоятелство разкри банкова сметка за целта. След областния управител имаме насрочена среща и с кмета на общината Даниел Панов. Потърсихме и Горското стопанство да помогне с дървен материал. Продължаваме, защото след течовете от покрива и подът има нужда от ремонт“, сподели за „Борба“ кметицата на Ресен Радослава Иванова.

Строителството на църквата, която има за патрон светеца от Солун, е започнало през 1912 г. В него са участвали само жители на с. Ресен с доброволен труд. С прекъсвания заради войните православният храм е вдигнат през 1922 г. и осветен през 1924 г.

Оттогава няколко свещеници са служили в нея – отец Никола, отец Атанас и отец Харалампий – много свят човек по думите на кметицата Радослава Иванова. От повече от 25 години по големи празници служи отец Николай, ръкоположен в същата църква. Помага много и архимандрит Георгий, игумен на Преображенския манастир, родом от с. Ресен.

По документи, открити в църквата, се знае и майсторът на храма „Св. Димитър“. Той е уста Иван от с. Мекиш, дн. Обединение, ученик на Колю Фичето. В някои периоди се е включвал и Ганчо от с. Градина, днес с. Стефан Стамболово. А стенописите са дело на Апостол Христов от Дебърско.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button