Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбществоПрепоръчани
Популярно

Царевец ще свети в лилаво в подкрепа на болните от муковисцидоза

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА ПОДКРЕПА НА БОЛНИТЕ ОТ МУКОВИСЦИДОЗА

В старата столица ще се проведе информационна кампания на 21 ноември, която цели да се повиши осведомеността на хората за заболяването. Проявите са съвместно с Националния алианс на пациентите с редки заболявания.

Пред сградата на Общината от 14:00 до 16:00 ч. ще има разположен пункт на организацията.

Муковисцидозата е наследствено заболяване, което оказва влияние основно върху дейността на белите дробове, панкреаса и мъжката репродуктивна система. То се характеризира с продукцията на голямо количество гъст, жилав секрет, който полепва и блокира малките бронхи, панкреасните пътища и др. Пациенти, при които е налице само един унаследен генетичен дефект от родителите, се наричат „носители“. В България приблизително 1 на всеки 33 души е носител. Заболяването е налице и се проявява, когато човек е унаследил два генетични дефекта – по един от всеки свой родител носител. При всяка бременност на двама родители носители има 25% риск от раждане на дете с муковисцидоза. Средната продължителност на живота при тези болни в България е около 13 години.

Във вторник кампанията ще приключи с обагряне на крепостта „Царевец“ в лилаво в знак на подкрепа на хората, страдащи от тежката диагноза.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button