Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбществоТОП новини

800 000 лв. дават за търновските села, парите са за дупки и местни инициативи

300 000 лв. отиват за изкърпване на уличната мрежа в малките населени места в община Велико Търново. Това е предвидено в тазгодишния бюджет, който се утвърждава от местния парламент със закъснение заради липсата на държавен такъв.

Практически кърпенето в населените места се осъществява всяка година, но парите никога не достигат.

Заради това преди години в Общинския съвет беше направено предложение сумата всяка година да бъде давана на ротационен принцип за няколко населени места, а не за всички. Идеята е по този начин да се асфалтират цялостно няколко улици и да има по-траен ефект от класическото пълнене на дупки. Предложението обаче не беше прието.

Остават и целевите средства в размер на 500 000 лв. за населените места по фонд „Инициативи на местните общности“, които също са крайно недостатъчни, оплакват се много от кметовете и кметските наместници.

500 лв. предвижда Община Велико Търново в специална графа за отбелязване на лични празници на 100-годишни рожденици, които са жители на старата столица или околните населени места. С парите ще бъдат купувани торти и подаръци за столетниците, а кметът или някой от заместниците му ще ги подаряват на място. Те ще отправят поздравления към рождениците, успели да доживеят цял век, сочат още материалите по бюджета.

Практиката съвсем не е нова, а е традиция през последните години, затова перото в новото планиране на разходите не е изненадващо. Надеждите са сумата да се увеличава през следващите години, което ще означава, че има и повече хора, които са навършили 100 години.

В специална графа Общината отделя 1000 лв. и за военноинвалидите и военнопострадалите, а едва 4000 лв. се дават за План за действие за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания.

3000 лв. се отделят за Програма на общината за подобряване на психичното здраве и 4000 лв. за превенция на наркотични зависимости сред младежите. 10 000 лв. е сумата за Програмата за младежки дейности.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button