Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВяраНовиниОбществоПрепоръчани

С литийно шествие, вечерна служба и литургия ще бъде отбелязан храмовият празник на манастира „Покров Богородичен“ край Свищов

С литийно шествие, вечерна служба и литургия ще бъде отбелязан храмовият празник на манастира „Покров Богородичен“ край Свищов. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на общинската администрация в дунавския град.

Успение Богородично е храмовият празник на манастира „Покров Богородичен“. Той се отбелязва на 15 август. Ден по-рано, на 14 август, след вечерната служба ще се състои литийно шествие с храмовата икона от манастира до аязмото и обратно. Всички желаещи ще могат да се включат в шествието и да се помолят за здраве, мир и божи благослов, посочват от Община Свищов.

В празничния ден 15 август след Божествена света литургия в църквата „Успение Богородично“ на манастира ще бъде отслужен водосвет и ще се раздава курбан за здраве, на който всички желаещи са добре дошли, допълват от общинската администрация.

По информация на Туристическия информационен център към Община Свищов манастирът се намира на три километра югоизточно от Свищов. Разположен е сред живописната гориста местност „Манастирски трап“. Предполага се, че е построен върху древно тракийско светилище през ХIV век. Възникването на обителта се свързва и с извора, намиращ се пред манастирските порти, чиято вода е смятана за лечебна от местното население.

Преди Освобождението Свищовският манастир е бил многократно разрушаван и след това наново изграждан. Тук са намирали убежище борците за национална свобода Г. С. Раковски, Васил Левски и други. По време на Освободителната война манастирът е използван за лазарет. В него е работил известният хирург Н. И. Пирогов.

Сега съществуващият храм „Успение Богородично“ е построен от поборника Тодор Пантелеев през 1904 годна. Храмът е прочут из цялата страната с чудотворната икона на Света Богородица, за която се смята, че притежава силата да помага на вярващите при безплодие и тежки очни болести.

В архитектурно отношение манастирът представлява комплекс от съборна черква, две нови жилищни сгради и стопанска постройка.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button