Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчаниСпорт
Популярно

Велико Търново посреща 52-рото Рали „България“

Колите ще се състезават край Шемшево, Килифарево, Дряново, Златарица

52-рото издание на рали „България“ ще се проведе от 1 до 3 септември във В. Търново и околностите. Маршрутът на надпреварата е с дължина от 150 състезателни километра, които ще бъдат разделени на изцяло нови и непознати за абсолютно всички екипажи специални етапа. Първият ден ще бъде от три специални етапа – „Шемшево“ (19.09 км), „Килифарево“ (9,75 км) и „Дряново“ (14,24 км). „Шемшево“ и „Дряново“ ще се карат по два пъти, а третата отсечка – „Килифарево“, ще бъде с три минавания. В неделя предстоят отново три етапа, носещи името „Плаково“ (10,23 км), „Златарица“ (10,62 км), „Яковци“ (6,63 км), които ще се преминат по два пъти.

Състезанието е кръг от Европейския рали трофей (ERT). Домакин на щаба на ралито ще бъде Дворецът на културата и спорта „Васил Левски“, докато сервизният парк ще бъде локализиран на паркинга на така наречената циркова площадка. През февруари 2022 г. се заговори, че В. Търново може да приеме надпреварата, а в средата на май тази година председателят на Автомобилната федерация на България Калоян Станчев благодари на кмета д-р инж. Даниел Панов за бързата реакция и оказаната помощ Старата столица да приеме ралито.

Официалното откриване ще бъдe на 1 септември от 20:00 часа на площад „Цар Иван Асен I“ на входа на „Царевец“, което ще доближи екипажите и феновете до уникалната история на град Велико Търново.

В събота, 2 септември, от 9:00 часа е първи скоростен етап „Килифарево“. На 3 септември пилотите ще застанат на старт в 9:00 ч. за скоростен етап 8 „Плаково 1“, а последният етап е „Златарица 2“.

Рекордно висока такса за участие в рали „България” в новата история на автомобилния спорт у нас очаква участниците в най-голямото ни автомобилно състезание.

С реклама на организатора и в срока за ранно подаване на заявки таксата е 400 евро, а ако заявката бъде подадена след този срок, цената е 500 евро или 1000 лева. Сумите за заявки без екипажът да приеме рекламата на организатора по колата си са по-високи – съответно 800 и 1000 евро.

Катерин Радулеску и Богдан Минеа са първият екипаж, подал своята заявка за участие. Румънското дуо ще се състезава с Renault Clio Rally5 в клас RC5, който традиционно е един от най-конкуретните. Най-силният румънски рали пилот в последните години Симоне Темпестини също може да застане на старт във Велико Търново. Темпестини спечели през 2016 година световните титли в групите WRC3 и Junior, като редува участия с Форд Фиеста R5 и Ситроен DS3 R3T Max. Симоне е неизменен рали шампион на Румъния от 2018 година насам. Този сезон Темпестини се състезава с Порше 997 GT3 RGT и Шкода Фабия Rally2 evo. Крайният срок за подаване на заявки за състезанието е 17 август, на 21 август ще бъдат публикувани заявените екипажи.

Сезон 2023 в рали шампионата на България осигурява на феновете интересна битка за титлата между Пламен Стайков и Мартин Сурилов. Двамата вече имат по една победа – Стайков спечели рали „Твърдица”, а Сурилов – домашното си „Стари столици”. Съответно двамата имат и по едно второ място. Великотърновецът Мирослав Ангелов също е сред фаворитите, той и навигаторът му Георги Гаджев финишираха трети край Шумен.

Първото рали „България“ е проведено през 1970 г. под името Рали „Албена – Златни пясъци – Сливен“. Надпреварата остава в този формат с известни изменения на името и трасето до 2002 г., когато ралито се пренася по трасетата около Боровец под новото име Рали „България“. Постепенно ралито се издига до най-високия европейски коефициент 20, което от своя страна докарва в България и най-известните европейски и световни пилоти. През 2010 г. за първи и единствен за сега път Рали „България“ е кръг от Световния рали шампионат WRC. В България пристигат топ отборите и пилотите в света, а състезанието е наблюдавано от над 200 000 зрители по трасето. Ралито ще бъде запомнено и с това, че скоростната отсечка над язовир Белмекен е отсечката на най-висока надморска височина в целия шампионат през годината, а отсечката на спускането към язовир „Батак” бе определена като най-бързата в шампионата. Кими Райконен – световният шампион от Формула 1, също изпитва сложността на ралито.

Неговото второ преминаване през отсечката Белмекен завършва по таван в канавката. За щастие, той и неговият навигатор остават невредими, а отсечката е спряна заради тежката катастрофа. Все пак Кими продължава състезанието, но остава на 11-а позиция на финала. Ралито е спечелено от Себастиан Льоб, Дани Сордо е втори, а Петер Солберг остава трети. След тях се нареждат Мико Хирвонен, Себастиен Ожие и др.

Българската следа в ралито са победите през различните години на Илия Чубриков, Димитър Илиев, Крум Дончев и великотърновецът Мирослав Ангелов.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button