Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Три електробуса тръгват във Велико Търново по линия N 100

Чакат се и другите обещани линии, които да свързват кварталите в града

Новата линия №100 тръгва до десетина дни, по нея ще се движат и трите електробуса, закупени от Община Велико Търново, разбра „Борба”.

Тя ще се обслужва от „Организация на движението. Паркинги и гаражи”. Според последните промени на майската сесия на местния парламент, от името й отпада определението „туристическа” и тя ще си бъде редовна линия в основната транспортна схема на града.

Тъй като маршрутът й е утвърден още през 2018 г., когато паркингите „Сержантско училище” и „Френкхисар” не бяха изградени, променена е и крайната спирка. Вместо на гара Трапезица, маршрутът ще свършва на буферния паркинг „Френкхисар”.

Всъщност, стартът на линията се бави по формални причини.

Изчаква се законовият срок, в който областният управител Ивайло Здравков може да върне решението на Общинския съвет за преразглеждане, ако има възражения.

Идеята за създаването на линията е пристигащите във Велико Търново от запад или север да могат да си оставят автомобилите на един от двата паркинга и да се придвижат с електробуса, спирайки по желание да разгледат важни туристически обекти в старата столица. Времето на пътуване от началната до крайната спирка е около 25 минути.

Разписанието по линия № 100 е целогодишно, но е обособено в два времеви диапазона – от 1 ноември до 31 март и от 1 април до 31 октомври. В топлите месеци от началото на април до края на октомври ще се движат и трите електробуса, а през зимата линията ще се обслужва от два. В зависимост от периода, разлика има и в началния час на тръгване.

След като напусне паркинга „Сержантско училище”, електробусът ще се движи последователно през:

„Беляковско шосе”, бул. „България”, „Васил Левски”, „Независимост”, „Стефан Стамболов”, „Иван Вазов”, „Св. Климент Охридски”, като спира на установените и познати спирки от градската транспортна схема. Новата част е след Царевец (пл. „Цар Асен I), като ще има спирка „Митрополска” – на каменния мост на ул. „Св. Климент Охридски”, след което се запътва за крайната – паркинга „Френсхисар”.

Конкретният маршрут със спирките по него е следният:

сп. „Сержантско училище – сп. „Беляковско шосе” – сп. „Горско стопанство” – сп. „Столетов” – сп. Кооперативен пазар – сп. Общината („Майка България”) – сп. „Халите“ – сп. „Велчова завера” – сп. „Конака“ – сп. „Пл. „Цар Асен I” – сп. „Св. Климент Охридски” – паркинг „Френкхисар”.

Тъй като сме в летния период, първият електробус тръгва от началната спирка „Сержантско училище” в 9,00 ч., вторият – в 9,20 ч., а третият – в 9,40 ч. Това означава, че градски транспорт по линия № 100 ще има през 20 минути и в двете посоки. Последният е в 18,20 ч.

Общинският съвет утвърди и цената на билета по линия № 100 и паркирането на двата нови паркинга.

Еднопосочният билет струва 1,50 лв. – колкото и за другите автобуси от градската транспортна мрежа. Съществуват и комбинирани варианти. По лев на час за първите 3 часа ще вземат за спиране на двата нови буферни паркинги, като в сумата влиза и пътуване с електробус през града. За времето от четвъртия до осмия час цената на паркиране е 50 стотинки на час.

Ако си закупите комбиниран билет за двупосочно пътуване и паркиране в рамките на един ден, ценоразписът е до два часа по 1 лв. на час, а след това до осмия час също се заплаща по 50 стотинки на час.

Новата линия № 100 улеснява туристите, както и пристигащите от близките населени места, които имат някаква работа във Велико Търново.

Но тя определено е в плюс и за великотърновци, тъй като става основна градска линия и им дава повече възможности за придвижване. Все още висящ остава въпросът кога гражданите на Велико Търново ще се радват и на другите обещани нови линии, които да свързват един с друг кварталите в града.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button