Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КримиНовини
Популярно

Търсят специалисти, за да извадят мумифицирания труп от дълбока пещера край Велико Търново

Полиция охранява входа на скалната галерия

Пещерняк любител се е натъкнал на мумифициран труп на мъж в известната Манастирска пещера в близост до Преображенския манастир. При обход на скалните ниши на 16 януари, които често са обект на иманярски набези, изследователят съзрял човешките останки. Заради постоянната температура и влажност в нишата, тялото се е съхранило.

Пещернякът незабавно алармирал полицията. На място пристигнали криминалисти. Потърсено било съдействие от пожарната. Огнеборците обаче преценили, че галерията е твърде тясна и дълбока, че нямат необходимото оборудване и в случая трябва да се включат специалисти пещерняци.

Манастирската пещера, известна и с наименованието Калугерската, се намира в карстов район. Тя е с дължина 46 метра и е с положителна денивелация. Тя е открита през 1978 г. и е привлекателна за изследователи и търсачи на силни усещания. По морфология е хоризонтална пещера, влажна и със статут на защита свободен достъп.

Предполага се, че останките са на 74-годишен мъж, който е изчезнал безследно преди 2 години от великотърновското село Пчелище. Бил е издирван, но тогава не е открит.

Разследващи споделиха, че след подаването на сигнала, районът около пещерата е отцепен и се охранява. Криминалистите вече имат насоки кое е лицето, чиито останки лежат в дълбоката пещера.

„Работи се усилено по случая. Мястото обаче е изключително трудно достъпно и се търсят специалисти и техника, които да влязат в галерията и да видят какво точно има. Данните са, че става въпрос за човешки останки, но те не са извадени още. Засега е образувана преписка. Когато костите бъдат извадени, ще бъде образувано досъдебно производство. Останките ще бъдат изпратени за съдебно-медицинска експертиза, която да установи от какъв индивид са, преди колко време е настъпила смъртта, дали е естествена или насилствена и т.н. „, коментира говорителят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Илиян Благоев.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button