Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбщество
Популярно

Събарят жп гарата в Лясковец

Държавата се ангажира да премахне сградата на жп гарата в Лясковец, която е в окаяно състояние.

Тя става излишна през 2002 г., когато се преустановява движението  по линията Горна Оряховица – Елена.  Сравнително бързата реакция идва след сигнал на кмета Васил Христов до Националната компания „Железопътна инфраструктура“ и съдействието на народния представител Димитър Николов.

Последният оглед на специално създадена комисия от общински служители бе на 9 февруари 2024 г. Тя само потвърди очевидното, че сградата е опасна, полуразрушена, поставените заграждения липсват и достъпът до руините е напълно възможен. Липсва част от покрива, изгорял при пожар през 2022 г., както и дограмата, а и самите стени са започнали да се рушат.

Сезиран от кмета на Лясковец, народният представител Димитър Николов също се ангажира по темата и отправи питане до министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков какво смята да предприеме по случая. От отговора му се разбира, че

обезопасяването на сградата е прахосване на средства и тя ще бъде съборена.

„Единодушно бе мнението, че обезопасяване с направата на метални оградни пана или каквото и да е друго предпазно съоръжение ще бъде обект на посегателство и ще е напразно изразходване на средства, като комисията реши да се възстановят загражденията по вратите и прозорците с бодлива тел до премахването на приемното здание на жп гара Лясковец“, пише в отговора си към Димитър Николов транспортният министър.

Сградата е собственост на ДП НКЖИ и се намира на терен частна държавна собственост.

Изготвена е проектно-сметна документация от „Управление на движението на влаковете и гаровата дейност“ – Горна Оряховица. От страна на ЖП секция Горна Оряховица е задействана процедурата за кадастрално заснемане и издаване на нов акт за частна държавна собственост.

След окомплектоване на документите същите ще се изпратят на ДП НКЖИ за издаване на разрешение от страна на Министерството на транспорта и съобщенията за събаряне на приемното здание. И дано не се забавят процедурите, защото опасната сграда привлича много деца за снимки и игри и да се случи неприятен инцидент е въпрос на време.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button