Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Пламен Димитров във Велико Търново: КНСБ подкрепя минималната работна заплата да стане 933 лв.

„Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред в правилната посока“, каза във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той беше в старата столица, за да участва в събрание на регионалната структура на синдикалната организация.

Предложението на правителството е от 1 януари 2024 г. МРЗ да се увеличи със 153 лв. и да стане 933 лв. То среща одобрението на КНСБ, но Димитров подчерта, че трябва да бъде доработен текстът, който да предполага колективно договаряне над това число по браншове и по икономически дейности. Това е прагът – 50 процента от средната заплата, и нагоре вече е договарянето, отбеляза той. Според него така се е постигнала по-високата стартова заплата при учителите, а при миньорите е 40 процента от действащата минимална заплата.

Президентът на КНСБ посочи, че в момента се обсъжда как да продължат протестните действия на миньорите и енергетиците. Той прогнозира, че процесът за организиране на ефективна стачка ще трае поне месец, защото има процедури по събиране на подписи, преговори с ръководството и принципала, на арбитраж и помирение, и ако и там няма съгласие, едва тогава може да се стигне до ефективна стачка, каза Димитров и допълни, че това е проблемно, защото исканията на хората не са към ръководството на мината, а към ръководството на държавата.

По думите му подобна ефективна стачка на миньорите и енергетиците „боли“, когато трябва ток, а ток най-вече трябва през зимата, когато натоварването е 6 – 7 хиляди мегавата и когато спре токът, тогава някой ще ги чуе, каза синдикалистът.

Той припомни, че предишната ефективна стачка на работещите в „Мини Марица – изток“ е била през януари 2012 година при минус 15 градуса и е била успешна.

Според него има редица фактори, които обуславят предположението, че блокадите на магистрала „Тракия“ и около Гурково ще бъдат свалени, но с анонс за започване на подписка за ефективни стачни действия, които ще съвпаднат със зимния период.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button