Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Oсновен ремонт дочака най-голямата галерия в България

Обновлението на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ е за над 2 милиона лева

Предстои дългоочакваният цялостен ремонт и енергийно обновяване на Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, за който Общината обяви обществена поръчка.

С разчупената си архитектура изложбената площ в източното крило е общо 867 кв. м, а в западното – 749 кв. м. С близо 1600 кв. м. за изкуство те правят Изложбени зали „Рафаил Михайлов” най-голямата галерия в страната.

Мащабната реконструкция се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, а прогнозната й стойност е 2 081 897,62 лв.

Обновлението в общинските изложбени зали в центъра на старата столица предвижда реконструкция на основните сгради, ремонт на покрива, изолация на фасадите, подмяна на дограмата, монтиране на нови системи за отопление, вентилация, климатизация, подмяна на морално остарялото осветление с ново, изграждане на достъпна среда. Предвиждат се вътрешни преустройства с цел осигуряване на санитарни помещения за хората в неравностойно положение.

Срокът за изпълнение е 180 дни. Инвестиционният проект е дело на екип с ръководител арх. Анатоли Чаушев.

Изложбените зали са общинска публична собственост с акт от 31 март 1999 г. Състоят се от две крила – източно и западно, на по три етажа, свързани с топла връзка помежду си, разположени свободно от двете страни на ул. „Рафаел Михайлов“. Разгърната застроена площ е 3215,76 кв. метра.

Корпусите са построени в различни периоди. Съществуващата архивна документация показва, че западните зали в строителен квартал 75 по плана на Велико Търново са проектирани през 1971 г., а източните зали заедно с преходната връзка между тях, разположени в строителен квартал 80, са проектирани през 1987 г. През годините са претърпели различни вътрешни преустройства, за които няма налични документи.

При модернизацията, която Изложбени зали заслужават, външната облицовка от базалтов камък ще се запази, както и дървените декоративни елементи по фасадите, за да не се наруши оригиналният архитектурен облик.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button