Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитика
Популярно

Новият кмет на Каранци е вдъхновителят за създаването преди 9 г. на местна „академия”

Тодорка Иванова, която всички знаят като Доротея, спечели изборите без плакати и реклама

КАРАНЦИ СИ ИЗБРА НОВ КМЕТ НА ТЕЗИ МЕСТНИ ИЗБОРИ. Всъщност досега селото имаше кметски наместник, но след промените в закона сега хората трябваше да излязат да гласуват.

Дълги години кметски наместник бе Денка Георгиева, която сега също участва във вота. Каранци обаче си избра нов кмет в лицето на Тодорка Иванова, която всички познават като Доротея. Тя бе издигната от инициативен комитет. Нямаше плакати и рекламна кампания. За нея са гласували 95 жители, или 59,75%. Денка Георгиева от „БСП за България” е получила 50 гласа, или 31,45%. Третият кандидат за кмет е Йордан Павлов от ВМРО-БНД/РЗС/. За него са гласували 14 души, или 8,81%. 212 са избирателите в Каранци, от тях са гласували 163-ма, няма гласувал с „не подкрепям никого”.

ТОДОРКА (ДОРОТЕЯ) ИВАНОВА Е ВДЪХНОВИТЕЛ ЗА „КАРАНСКА АКАДЕМИЯ“, КОЯТО СЪЩЕСТВУВА ВЕЧЕ 9 ГОДИНИ и наброява 350 души. „ЕЛА В КАРАНЦИ ТИ И ДЕТСКИТЕ ГОДИНИ СИ СПОМНИ!”, е един от девизите на неформалното сдружение, което носи авторитетното наименование „Каранска академия”. Може и да не е истинска академия за определен вид науки, но събира родените в Каранци от цялата страна и чужбина. На последната сбирка по повод годишнината са пристигнали 80 души. Всички академици са свързани от едно- единствено нещо – коренът им е от Каранци или са родени в малкото полскотръмбешко селце.

ГЛАВНИЯТ ОРГАНИЗАТОР И ГЛАВЕН „ВИНОВНИК” ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО на родолюбивото начинание е новият управник на селото, която е кореняк каранчанка. Тя е зъботехник по образование и при възможност продължава да работи професията си, носи духа на будното село и е наследила от прабаба си и баба си уменията на кулинарка на местните вкусотии. Дора е лъчезарен и ведър човек, широко скроен, с голямо сърце и без да иска, е „повлякла” със себе си приятели, познати, роднини и всички набори и познати, които се броят за каранчани. Тя е щастлива с внуците си Виктор и Теодора, обича да се снима и с хлапетата от родата върху чергите в двора на семейната къща в селцето.

„…Началото на академията бе поставено на 27.06.2015 г., когато се събрахме 3-4 набора от Каранци, около 35 – 40 души, не бяхме се виждали 15, 20, 25 г. Имаше забавления, танци, хора и много други традиции, които са запазена марка на каранчани! Така уж на шега се роди идеята да си направим академия, да даваме грамоти за участие и документ за завършване”, разказва Тодорка Иванова.

После всичко станало сериозно и хората приели идеята присърце. Академията пораснала от 70, 80, 90 до 100 души на събиране. На всяко събиране академиците получават документ, че са завършили академията, всеки нов член носи подарък за всички. Членски внос няма, спонсори също. Всичко се прави от организаторите и академиците.

„Каранчани сме хубави, палави и умни хора, умеем да се забавляваме от сърце, задружни сме, умеят да танцуват и мъже, и жени, имаме си специални обичаи, които изпълняваме, месят се пити, баници, тиквеници. Макарината е традиционната баница на Каранци, разточих 2 тави тая година, веселбата е голяма при нас, защото си обичаме родното село, най-вече от нашите детски години. Вече наброяваме над 350 души, приети в академията, гостите, които ни поздравяват, са всички с карански дух и традиции, имаме и заря, с която поздравяваме звездичките, които не са сред нас! Всичко това, организирано и празнувано, е самоиздръжка от академиците. Догодина ще празнуваме 10 г. и ще търсим поле за изява, защото заведенията не ни побират, живот и здраве, ще му мислим! „Каранска академия“ е традиции, приятелство завинаги и любов към родното Каранци!”, с вълнение разказва още новият кмет.

Освен нея организатори и сътрудници са братовчедката Йорданка Аврамова, с която за едно от изданията сами са направили торта за 100 души, Д. Василева, М. Георгиева, Д. Евтимов, А. Аврамов, Й. Христов, В. Атанасов. Пък и всички академици се включват в организацията, а срещите винаги са емоционални и незабравими! Деветата сбирка е била в тръмбешката известна механа „При Божека”, която трудно е събрала изпълнителите и академиците. Дошли са каранчани от половин България – от Рудозем, Силистра, Свищов, Сливен, Монтана. Каранчаните Михаил и Виолета, които дълги години са живели и работили в Испания, пък се завърнали в родния край и също са членове на академията.

„Каранска академия“ освен другите атрибути си има и своя песен, която се изпълнява по време на сбирките.На деветата сбирка освен копие от песента са подарени и ключодържатели и уникалната грамота за участие от името на сдружение „Вихър”, което е другото име на академията, с пожелание за съхранение и предаване на автентичното фолклорно наследство на Каранци. Сред академиците са доста известни хора и от Полски Тръмбеш, а естествено, в родолюбивото дело участва и неуморната председателка на читалището Веселина Генова с фолклорната група „Веселина”. През 2018 г. тя и все още младата „Каранска академия“ показаха автентична местна сватба от 1900 г., която прослави селото с ритуала освен с макарината, която е запазена марка баница на хората от този край.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button