Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноПрепоръчани

Неосъществените големи проекти във Велико Търново

Някои от тях стигат до реализация, но други са изоставени – било поради липса на финансиране или пък се оказват недомислици.

Още от 80-те години на миналия век е грандиозният проект за нова визия на ул. „Крайбрежна“ на именития арх. Матей Савов. Едно от красивите и обичани места за разходка трябваше да се превърне досега в пешеходна и велоалея. Първоначалната идея е била по ул. „Крайбрежна“ да се движат автомобили и тя да бъде алтернативна пътна връзка към старата част откъм Южния пътен възел. През 2019 г. Общината възкресява проекта, но вече с идеята там да има алеи за разходка и отдих, като цялата крайбрежна зона е предвидено да бъде малко над 2,5 км. Става дума за крайречната зона по левия бряг на река Янтра, започваща от Стамболовия мост пред Интерхотела, под Стария град и двата моста, по изградената през осемдесетте години на ХХ век част от ул. „Крайбрежна” в района под Старопрестолна професионална гимназия по икономика и стигаща до моста за кв. „Света гора”. Сметнато е, че проектът ще струва 4 млн. лева. Финансиране и преди, и тогава е нямало, но все пак не това е главната причина той да бъде стопиран, а изключителната сложност, дори невъзможност на техническото изпълнение. Все пак в момента се очаква да мине съгласуването в НИНКН на подробния устройствен план на Стария град, където са предвидени промени и по ул. „Крайбрежна“.

ПЛАВАТЕЛНА ЯНТРА

Наближи ли лятото, все се сещаме за проекта Янтра да стане плавателна. Идеята се заражда през далечната 1966 г, когато Тодор Живков, а после Пенчо Кубадински като председател на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново планират да превърнат реката в туристическа атракция. Това щяло да стане, като за 2,1 млн. лева бъдат построени 6 бента по протежение на реката. Част от тях са направени и действащи и досега. Първият трябвало да бъде близо до сегашния Южен пътен възел, а последният – в подножието на ул. „Опълченска“. Все пак пристан с лодки и водни колела е имало срещу Бирената фабрика, където била гребната база. Там тренирал и местният морски клуб.

„ТЪРНОВО ХИЛС“

Строителството на първия сателитен квартал на Велико Търново в местността Трошана започва през 2005 г. Тогава Петър Христов и еврейски компании купуват близо 60 декара земя там. Планирани са много жилищни сгради, но засега са построени само няколко.

САГАТА С КЪЩИТЕ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА

Повече от три десетилетия собственици и наследници на съборени къщи на ул. „Гурко“ чакаха да бъдат обезщетени. През 1984/85 г. шест къщи на ул. „Гурко” и на „Крайбрежна” са отчуждени като паметници на културата. Тогава действащият Общонароден комитет за развитието на Велико Търново решава по двете старинни улици да бъде запазена пълната автентичност на сградите, а вместо старите имоти да се направят нови, като се спазят всички обеми и характерна визия. Никой не пита собствениците дали са съгласни, или не, достатъчно за разпореждането с имотите от страна на властите е било, че къщите са паметници на културата от ансамблово значение. Направени са четири полуподземни етажа, но строежите спират дотам. Окончателно то а става през 2007 г. поради липса на финансиране. Сега от започнатите, но недоизкарани сгради стърчи само арматура, а излетите плочи са подложени на атмосферни влияния. И това по пътя на туристите, точно срещу друг злощастен обект – къщата на художника Иван Христов.

НОВИЯТ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР

Кой ли няма мнение за това как да изглежда и какво да се прави с терена на Старото военно училище, предвиден за нов градски център. Повече от две десетилетия той тежи на местната управа, а участъци там вече са станали непроходими от дървета и храсти. Не помогна и международният конкурс, макар от него да ни останаха проекти, които могат да се впишат в бъдещата визия. Така и не се стигна и до построяването на експоцентъра, защото цената на строителството му нарасна неимоверно от първоначално заплануваното. А и мнозинството от търновци така и не харесаха сградата, която роди градски фолклор. В крайна сметка Общинският съвет се произнесе против строителството, но така или иначе, все в някой момент там трябва да се построи нещо полезно и достойно за красивия ни град.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button