Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноПрепоръчани
Популярно

Местят самолетите за защита от градушки от Горна Оряховица в Русе

ТРИТЕ САМОЛЕТА, СИТУИРАНИ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, КОИТО БРАНЕХА ОТ ГРАДУШКИ 30 МЛН. ДКА НИВИ, ВЕЧЕ ЩЕ ИЗЛИТАТ ОТ ЛЕТИЩЕТО В РУСЕ.

Рокадата става по волята на собственика на компанията Христо Крушарски, който спечели обществената поръчка за дейността. Фирмата му е единственият у нас авиационен оператор със собствени пилоти и производител на системи за противодействие на ледения дъжд. Бизнесменът влиза в съдружие с друг инвеститор и заедно получават безвъзмездна концесия на летателната площадка в крайдунавския град.

Пребазирането ще позволи самолетите да осъществяват защита както над Северна България, така и над земеделски райони в Румъния, за която дейност вече има сключен договор.

Две години продължи подготовката на летището в Горна Оряховица за обособяване на контролен център за протекция от градушки. На официалното откриване през май 2021 г. дойде и изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките. До тази пролет реално функционираше и звеното, в което дежуриха специално обучени кадри, които в реално време проследяваха приближаването на градоносни облаци и даваха команди на пилотите да излитат в небето. Благодарение на съвместната им дейност във времето, в което работеше структурата, не бяха регистрирани сериозни щети по реколтите на фермерите в областта. Ефективността на метода бе около 70 процента и спести загуби за милиони на земеделците.

Трансферът на самолетите става точно в началото на градоносния сезон. Местните стопани вече изразяват опасения, че заради отдалечеността на летящите машини неминуемо ще има забавяне при обстрелването на градоносни облаци със сребърен йодид и поражения върху продукцията.

Масово не са сключени застраховки на реколтата от природното бедствие, коментира само преди няколко дни в Арбанаси Боян Димов, член на Контролния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации. По думите му стопаните ще разчитат на майката природа и евентуални помощи от държавата, в случай че ги застигне градушка.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button