Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Елена отбеляза своя празник

Възрожденският град Елена отбеляза своя празник. Денят на светите равноапостоли Константин и Елена започна с празнична литургия в църквата „ Успение на Пресвета Богородица“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. В двора на Архитектурно историческия комплекс „Даскалоливницата“  се състоя тържествена церемония с внасяне на иконата на светите равноапостоли под тържествения звън на камбани.

В своето приветствие заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова заяви, че Елена е град, който носи българския дух. Елена е дала книжовната традиция на България и това трябва да се отбележи в навечерието на 24 май, посочи тя. Първото класно училище в България, създадено тук в Елена е дало просвещение на повече от 60 града и 31 села по своето време чрез родолюбивите българи, които са се учили тук. „Вие сте наследници на тези родолюбиви българи, носете традицията с вас, пазете я и я завещайте на децата си“, каза тя.

Миналото на Елена е повод за заслужена гордост, но то още повече ни задължава да се справяме с трудностите и проблемите на времето, в което живеем, каза в приветствието си кметът на Елена инж. Дилян Млъзев. Дългът към славното ни минало и към нашите предци, отстоявали правото му да има свои училища, църкви, читалища, творили са не само материални блага, но и духовно величие, влагали са цялата си енергия в това да я има Елена, да се носи славата й. Днес заради бъдещето на града, всеки, който милее за него е готов да превъзмогне личното си спокойствие и да даде най-доброто за общността и нейното бъдеще. Областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков поздрави жителите на община Елена и подчерта, че районът е една от най-предпочитаните туристически дестинации в България.

Народни представители от различни парламентарни групи, кметове на общини от областта, представители на институции и много гости се включиха в празничното шествие по улиците на Елена, водено от възпитаниците на СУ “Иван Момчилов“  и музикантите от “Джуниър бенд”.

В празничния ден бяха връчени званията „Почетен гражданин“. През тази година техни носители са арх. Йордан Търсанков и Йордан Василев (посмъртно).

Празничният ден продължава с концертна програма на откритата сцена в центъра на града.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button