Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Все по-опасни „самоделни“ наркотични вещества се разпространяват сред подрастващите, предупредиха от Областната дирекция на полицията във Велико Търново

Все по-опасни „самоделни“ наркотични вещества се разпространяват сред подрастващите, предупредиха от Областната дирекция на полицията във Велико Търново. Напоследък е силно разпространен синтетичният наркотик „Чай“, който влиза в категорията на т.нар. дизайнерски дроги, съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА Костадин Костадинов, началник сектор „Борба с организираната престъпност“ при Областна дирекция на полицията във Велико Търново.

Той обясни, че това е психоактивна смес за пушене, съдържаща компоненти от растителен произход и от синтетичен произход. Тютюн, обикновен чай или друга растителна маса се напоява със синтетичен наркотик JWH018 от рода на канабиноидите. След обработката с него растителната смес се използва под формата на цигари за пушене. Това води до силна психическа и физическа зависимост, като пристрастяването е много бързо – в рамките на две-три седмици. Стига дотам, че потребяващият не се интересува от нищо друго, освен да си вземе поредната доза, което е предпоставка за следващи престъпления, посочи Костадинов. Опасното вещество нанася бързи поражения върху целия организъм. Характерното е, че тези субстанции се закупуват и се внасят в България най-често от Китай, укрити в различни, разрешени за ползване, вещи- тор за цветя, соли за вана и други. Обработената цигара при пушене не излъчва по-различна миризма от тази, която е характерна за органичната смес, в която е напоена, не реагира и на полевите тестове, единствено може да бъде установена в организма чрез кръвна проба. Това е най-опасната дрога в момента, която се разпространява на територията на областта с изключително поразяващо действие върху психиката на младите хора, подчерта Костадинов.

Друга широкоразпространена дрога във Великотърновска област са метаамфетамините или така нареченото „пико“. Все по-често тя се произвежда в домашни условия, а рецептите се взимат от интернет. Получават се кристали, които имат много силно въздействие върху човешкия организъм. Към него се развива сериозна зависимост и след продължителна употреба 90 процента от приемащите го получават психически разстройства.

„При производството на пико се използват препарати от битовата химия като каналин вместо натриева основа. Ползва се солна или сярна киселина от някакво производство като киселина от акумулатор“, каза старши инспектор Стоян Любомиров от Базова научно-техническата лаборатория при Областната дирекция на полицията Той подчерта, че използването на тези опасни субстанции могат да се окажат фатални дори само от първия прием. “Нова мода” сред тийнейджърите е и употребата на марихуана, напръскана с препарат против хлебарки, за да се усили ефектът, каза още той.

От полицията отчитат, че възрастовата граница намалява и наркотици се предлагат сред деца на 13-14 години. Разпространението често става чрез използването на затворени канали и социалните мрежи. Нужно е родителите и учителите трябва да следят за промяна в поведението, депресия, нелогично поведение и други признаци и при необходимост веднага да потърсят помощ. Подрастващите посягат най-често от любопитство, скука и желание да опитат нещо ново, обясняват криминалистите. Цената на една доза от наркотичния чай е около 50 лв., а на пико варира между 60 и 80 лв. и е достатъчен за двама-трима души. Най-ниска е цената на грам марихуана – между 15 – 20 лв., достатъчен за свиването на две цигари.

От април месец тази година вече е забранена употребата на т.нар. вейпове, които съдържат хексахидроканабинол (HHC) и тетрахидроканабинол (THC). Причината е, че имат психотропен ефект, наподобяващ „напушването“ с марихуана. Доскоро тези електронни цигари можеха да се закупят в търговската мрежа, но с решение на Националния съвет по наркотични вещества употребата на тези вейпове вече е забранена, обясни старши инспектор Стоян Любомиров.

От началото на годината до 30 април са разкрити 103 престъпления, свързани с наркотици. За незаконно притежаване на дрога в областта са образувани 128 досъдебни производства, като 33 от тях са прекратени. За четирите месеца на годината са задържани над 21 кг различни видове наркотици, посочи говорителят на Областната дирекция на полицията Марияна Христова.

Данните бяха представени пред журналистите на среща, организирана от ОДМВР – Велико Търново и Националния пресклуб на БТА във Велико Търново. Целта на срещата е да заостри вниманието на обществото върху разпространението на наркотиците сред младите хора.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button