Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбщество
Популярно

Дворецът на водата в Обединение стои неизползваем, не могат да му намерят концесионер

Огромна сграда с минерална вода и с потенциал за балнеолечение в с. Обединение стои, без да се използва, заради липса на концесионер

През лятото работят само външните къпални.

Конструктивно Дворецът на водата, назоваван така от хората, е много здрава и добре запазена сграда, но вътре заради недовършения ремонт състоянието не е добро.

Дворецът е построен през социализма, в началото на 80-те години, след като инж. Иван Косев от Обединение, хидрогеолог на много високо ниво, открива минералната вода в Обединение и Полски Тръмбеш. Сградата е била предоставена на Българските професионални съюзи, богата и финансово състоятелна навремето организация, и функционира като база за балнеолечение от 1985 г. до 1990 г. „Тъй като няма леглова база, курортистите се настаняваха в частни квартири. Банята е направена с два вътрешни басейна, с медицински кабинети, в които са се правели процедури“, разказва кметът на Община Полски Тръмбеш Георги Чакъров.

С идването на демокрацията имотът е одържавен и така е около 15 години, през което време сградата се амортизира.

През 2005 – 2006 г. Общината си го прибира като собственост и го отдава на концесия. Концесионер става Павел Виденов, един от най-богатите хора в страната, чиято охранителна фирма „СОТ 161“ и тогава, и сега е най-голямата за охрана и сигурност в България. „Фирмата му развиваше и туристическа дейност, имаше два четиризвездни хотела по морето с договори от Арабския свят. Той имаше идея реално да възстанови банята и част от курортистите му да идват за седмица и в Обединение. Плащаше концесия по 70 000 лв. годишно. Всичко добре, но когато започна всеобщата икономическа криза – между 2007 г. и 2009 г., Павел Виденов явно разбра, че е сбъркал в сметките си и не можа да довърши ремонта, който беше започнал. Беше сложил нова дограма, направи укрепване вътрешно и външно на двата басейна, дори имаше намерение да купи сградата. Ние не се съгласихме и в крайна сметка не успя да я пусне в експлоатация“, разказва Георги Чакъров.

Общината прекратява концесията по негова инициатива и оттогава красивата и голяма минерална баня не се използва.

„За съжаление, като самостоятелен обект тази баня не е атрактивна за никого, защото е голяма и много трудно може да се самоиздържа само с билети за ползване на минералната вода. Вътре няма леглова част, нито стаи за процедури и в този вид не става за спа комплекс и да се ползва целогодишно. Опитвахме се пак да я даваме на концесия, имало е запитване и интерес, но като си направят проучванията колко инвестиции са нужни, и се отказват.

Би могло, и това съществува като опция, да се направи леглова база и тогава да се ползва за балнеолечение. Което е по-подходящо, тъй като водата в с. Обединение е сондажна, вади се с помпи, с много химически съставки, включително и сяра, и с лека радиактивност и е добре да се ползва под лекарско наблюдение. Но не съм убеден, че и тогава ще се ползва тази баня, защото пак стои въпросът за икономическата изгода. Добра идея в миналото, в оная, „лошата държава“, но при сегашната пазарна икономика много трудно може да се поддържа банята. Това, което прави Община Полски Тръмбеш, е от май до октомври да предоставяме външните басейни като услуга, иначе бихме били на загуба“, смята кметът на общината.

Сградата продължава да се рекламира и показва в търсене на инвеститор, но е трудно.

Източник: www.borbabg.com

 

Подобни публикации

Back to top button