Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Биволско сирене с орехи, щръклица и орехово мляко изумиха гости и жури на Първия национален „Фестивал на ореха” в Долна Оряховица

С биволско сирене с орехи, произведено в полите на Сакар планина, Минка Димитрова от с. Студена, община Свиленград, спечели голямата награда на Първия национален фолклорно-кулинарен „Фестивал на ореха“, който се проведе с голям успех в Долна Оряховица. За него се стекоха гости  от близо и далеч, а площадът се оказа тесен да побере всички.

Празникът бе организиран  от НЧ „Христо Козлев-1883“, със съдействието на кметството и Етнографския музей в градчето и Община Горна Оряховица. „Орехът е символ на Долна Оряховица. Той е вплетен в герба на града. Орехът е вековно дърво. Той е символ на домашното огнище, на здравето и на плодородието. Поздравявам организаторите за всеотдайната работа и благодаря сърдечно на всички, които помогнаха да се случи този празник, каза заместник-кметът Григор Минков, който бе и един от двигателите по организирането на празничния ден. Гост бе и заместник-кметът инж. Деница Коева.
Най-голямата атракция представляваха десетките щандове пред читалището, отрупани с торти, реванета, скалички, ореховки и орехови сладки, халва с шафран и орехи, и още много видове сладкиши, ликьори, солени изделия, рибници, хлябове, пълнени чушки, кюфтета с орехи, пастет и още какво ли не, в които задължителна съставка е орехът. Кулинарните изделия бяха оценявани от жури в състав: Светлана Илиева и Виолета Стоянова – финалисти от Hell`s Kitchen – България и уредникът на Етнографския музей Петър Георгиев. Двете млади дами, освен, че раздаваха автографи, демонстрираха и как се приготвят разядки с тиквички и орехи. Бяха раздадени по три комплекта медали в категория и още 6 специални приза.

Златни медали в  категория „десерти“ журито присъди на еклерите с орехи на трио „Ореховите момичета“ от Долна Оряховица, баклавата на кулинарите от НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1912“ с. Малко градище и на Цветелина и Емил от Велико Търново.

В категорията „Основно ястие“ журито отличи със златни медали щръклицата на НЧ „Събуждане – 1922“ с. Стубел, погачата с орехи на Росица Исянкова и хлябът на Християна Прусрова и двете от Долна Оряховица. В категория „Напитки“ победител е ликьорът от орехчета на Клуба на туристите ветерани от Попово. На второ място е ореховото мляко от с. Топчии. На трето място отново е ликьор от орехчета, но от Драганово.
Призът за най-красив щанд отпътува за Разград, наградата на журито е за КП „Зора“ от Лясковец, организационния комитет даде своята награда на представителите от с. Топчии. Призът за автентично ястие с орехи отиде при Клуба на туристите ветерани от Попово. За най-масово участие бяха отличени самодейците от Клуба на пенсионера от Писарево.

Специален щанд на празника имаха и децата от „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица, които показаха на него майсторски изработени се бяха изделия от орехи и орехови черупки.

И докато от едната страна течеше кулинарна битка, то на сцената пред читалището се редуваха над 30 изпълнители и състави от цялата страна.

Гост-изпълнител на празника бе фолклорната изпълнителка Росица Пейчева.
Победителите в кулинарната надпревара получиха специално изработени плакети с логото на фестивала. Негов автор е уредникът на горнооряховската ХГ „Недялко Каранешев” д-р Деница Иванова – Александрова,  която живее със семейството си в Долна Оряховица.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button