Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовини
Популярно

Великотърновски лекари спасиха мъж със заседнала в гърлото зъбна протеза

Сложната манипулация продължила 45 минути

МЕДИЦИ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ СПАСИХА ПАЦИЕНТ, КОЙТО СЛУЧАЙНО ПОГЪЛНАЛ ЧАСТИЧНА ЗЪБНА ПРОТЕЗА. Предметът заседнал в хранопровода на човека и без спешна лекарска помощ изходът би бил фатален.

Ситуацията е решена благополучно чрез сложна ендоскопска интервенция, дело на д-р Яна Колева – началник на Отделението по гастроентерология.

Пациентът е на 52 години и потърсил медицинска помощ в сряда вечерта. Пред дежурния екип обяснил, че няколко часа по-рано, докато се хранел, внезапно почувствал откачане и погълнал частична зъбна протеза. Резултатите от назначената рентгенография на бял дроб показали, че имплантът е засегнал в хранопровода.

„Ендоскопията отне около 45 минути, като в тези случаи е необходима изключителна прецизност. Проблемът при изваждането произлизаше от факта, че металната кука беше фиксирала протезата към стената на хранопровода. Това криеше рискове за нараняването му. За радост на пациента, успяхме да я освободим и извадим“, разказва д-р Яна Колева (НА СНИМКАТА).

След интервенцията пациентът е в добро състояние и липсват ранни усложнения. Лечението, наблюдението и възстановяването продължават, допълниха от болницата.

Лекарите обаче подчертават, че такива случаи не са изключение.

„Имахме няколко инцидента, при които са консумирани колбаси с неотстранено найлоново покритие.

Например преди няколко години пациент поглъща цяла необелена наденица, която засяда във физиологично стеснение на хранопровода. Тя отново се отстрани по ендоскопски път.

При тези манипулации най-голям риск крият твърдите тела с остри ръбове. При тях съществува опасност от нараняване на хранопровода и последващи усложнения като кървене, тежки възпалителни процеси в белия дроб и в структурите около хранопровода, перфорации“, допълва още началникът на Отделението по гастроентерология.

Д-р Колева призовава пациентите да бъдат изключително внимателни при хранене и незабавно да търсят лекарска помощ в подобни случаи.

Ендоскопските изследвания представляват огромна част от работата в отделението, като само от началото на 2024 г. до този момент са извършени над 740 интервенции. При тях се извършват и манипулации по отстраняване на полипи, спиране на кръвотечения.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button