Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Селата с кметски наместници останаха 12, заплатата е 1560 лв.

След последните местни избори съществено се промени административното определение на мнозина селища във Великотърновска община.

Заради население над 100 жители в кметства се преобразуваха Къпиново, Вонеща вода, Русаля, Никюп, Миндя, Плаково, Хотница, Шереметя, Арбанаси и Малки чифлик.

Така с кметски наместник останаха само 12 села, в които хората така и не се увеличават. Това са Буковец, Велчево, Ветринци, Войнежа, Въглевци, Габровци, Големаните, Дичин, Емен, Момин сбор, Пушево и Ялово.

Любопитно е, че към този списък се причислява и Райковци, но това малко селце дори си няма и кметски наместник, а със заповед на Даниел Панов за него отговаря кметът на Вонеща вода Янко Първанов. Дали ще бъде назначен някой, зависи само от градоначалника на старата столица.

Всъщност повечето кметски наместници на тези села са още от началото на първия мандат на Даниел Панов от 2011 г. и са назначени от него.

Вече ветерани са и Юлия Костадинова на Пушево, Андрей Явашев на Момин сбор, Владимир Стоянов на Емен, кметските наместници на Дичин и Габровци, съответно Николай Теодосиев и Христо Медникаров. Несменяеми са и Илия Илиев на Въглевци, Стефан Стоянов на Войнежа и наместникът с висок рейтинг на Велчево – Мустан Юсменов. В последните години промените са само четири, и то обикновено заради излизане в пенсия или здравословни проблеми. От две години Надежда Маркова – Михайлова управлява Ветринци, заменила Кольо Минков. От 4 години пък кметски наместник на Ялово е Христо Георгиев на мястото на Веселин Велков. Красимир Минчев смени на поста кметския наместник в Буковец Тодор Желязков. Най-скорошното назначение, и то от тази пролет, е в прочутото с откритото там голямо съкровище Големаните. Гинка Методиева вече се грижи за решаване на проблемите вместо дългогодишната управничка Веселина Стойчева.

Които и обаче да са кметските наместници, хората предпочитат да са от селото им, да живеят там, за да могат да реагират по спешност, когато се налага. За отговорната си работа те получават брутна заплата, която бе увеличена с 15% през август тази година и в момента е 1560 лв.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button