Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниОбщество
Популярно

Конкурс за най-вкусна и красива домашна пита правят за празника Св. Харалампий в Елена

Целта на конкурса за най-вкусна и красива пита е да се направи мост между традиция и съвременност

Най-добрите майстори ще премерят уменията си в кулинарна надпревара, която ще се проведе в деня на св. Харалампий – 10 февруари, от 11:00 ч. на площад „Христо Ботев“ в гр. Елена.

Не се знае откога датират ритуалите и обичаите, свързани с деня на св. Харалампий и почитани в цялата страна. Това, което е уникално, запазено през годините само в Еленско, е раздаването на питки с мед и орехи за здраве на съседи и близки в утрото на 10 февруари.

В надпреварата могат да се включат както индивидуални участници, така и организирани групи от училища, читалища, пенсионерски клубове, самодейни състави и други. Към кулинарните изкушения е необходимо да има мед и орехи.

Питите ще бъдат оценени по вкус, вид и украса от компетентно жури. Ще бъдат осигурени парични, предметни награди и грамоти.

Желаещите могат да се запишат на телефон 0879 101 458 в срок до 8 февруари 2024 г.

Денят на християнския мъченик Харалампий е особено почитан в българската традиция и е свързан с обичаи за здраве – „да не ходят болести по хората“. По името на светеца е наричан Харамбей, Хараланбей, Хараломповден, Аралампий, Араламбо, а също и Чуминден.

В чест на светеца по традиция жените приготвят нечетен брой питки, намазани с мед, осветен на празника на св. Прокопий или на Голяма Богородица. Ако не е останал от този мед, в църквата се занася друг, който свещеникът освещава след литургията. От него също запазват за лек до добиването на новия мед през лятото. Вместо нечетен брой питки, може да се приготви една голяма пита, която, начупена и намазана с мед, се раздава за здраве на семейството и най-вече, за да пази св. Харалампий от чума, шарка и други заразни болести. Преди да ги раздадат, задължително носят хлябовете в църквата, където свещеникът ги благославя със специална молитва. В някои райони на празника на светеца освещават мед и пчеларите след това го раздават, за да се роят пчелите им и да дават изобилно мед. В някои села мажат кръстообразно челата на децата с осветения мед – за да са здрави.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button