Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Браншовият синдикат на висшето образование и науките: „Против отпадането на студентските такси сме, това ще взриви системата“

„Студентските такси на студентите държавна поръчка не трябва да отпадат, така се създава дискриминация, защото поставяш всички при равни условия – тези, които са ти необходими за брутния вътрешен продукт, и тези, нетолкова необходимите.

И след това така се дава равен шанс за достъп до висше образование, но в документите на ЕК пише, че най-големият равен достъп е системата на кредитиране. И неслучайно ние сме я привнесли от развитите европейски държави“, коментира на брифинг проф. д-р Лиляна Вълчева, председател на националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ (НБС-ВОН КНСБ). Тя бе във Великотърновския университет, за да присъства на общото събрание на синдикалната организация.

„Не таксите, които са за администриране и не покриват обучението, са проблем за студентите, а издръжката им. Има и сега опции студентите да се договарят директно с бизнеса, който да поеме обучението им изцяло. Освен това има защитени специалности, за които младите хора също не плащат такса. В областта на природните, инженерните, педагогическите науки и там са освободени. В повечето професионални направления сме дали възможности съобразно нуждите на пазара на труда. Затова всички бизнес организации застанаха срещу отпадането на таксите.

Така влизат пари във висшето образование и така се решава проблемът с пазара на труда. И когато държавата взема пари от данъкоплатеца и ги дава за образование, не иска да ги дава просто така, а да ги вкара специалисти, които ще допринасят за брутния вътрешен продукт. И това е подсигурено – от 52 професионални направления 32 са с нула лева такса за студентите. И когато излезеш, без да си анализирал и без да си говорил с ректори и синдикати, и кажеш, че няма да има такси, ти нарушаваш толкова много текстове в закона. Нарушаваш и реда, сключен между бизнеса, държавата и висшето училище. И никой не казва откъде ще дойдат тези 150 млн. лева. Няма как да бъдат освободени всички студенти държавна поръчка от такси, защото това ще взриви системата“, коментира още тя.

Изявлението, че от началото на годината няма да се плащат студентски такси е довело до хаос в много университети. Според председателката на синдиката проф. Вълчева това е довело вместо до привличане на още студенти до отлив. Защото, като не си плащат таксите, ръководствата на вузовете ще ги принудят да прекъснат.

Борбата на браншовите синдикати във висшето образование и към КНСБ, и към „Подкрепа“, е за повече пари за висше образование и за заплати на преподавателите и служителите. По данни на НБС-ВОН КНСБ за последните три години с 326 млн. лева са намалели средствата за висше образование, с което самата държава не си спазва законите. „За четвърта поредна година синдикатът ни води преговори за финансиране, не спират да ни карат да се молим за заплати. Към днешна дата имаме да получаваме 50 млн. лева заради комплексната оценка, но тези пари ги няма. Ние сме най-реформираната система, само висшето образование има комплексна оценка, а сме подложени на голям стрес. Основен проблем е и разминаването между календарната и академичната година. От септември до декември вузовете не получават никакви средства, а ние имаме новоприети студенти“, допълва за проблемите председателката на синдиката.

И двата синдиката в момента водят преговори за заплати, като основното им искане е стартовата заплата на асистентите от 1810 лв. да стане 2150 лв., защото при настоящото възнаграждение след приспадане на данъците те вземат чисти 1377 лв., което е под официално обявената сума, нужна за издръжка на един човек. 26 ректори на държавни университети вече са подкрепили идеята, сред които е и ректорът на ВТУ проф. Димитър Димитров, само трима са против.

Месец март ще е месец на протести, в момента върви подписка, в нея са се подписали и 455 души от ВТУ, заяви още проф. Вълчева. Ако няма достатъчно пари за висше образование, синдикалистите в сферата са готови и на шествие пред Министерството на финансите. „Недостигът на средства застрашава и академичната година. За съжаление, висшето образование не е приоритет на правителството, а непрекъснат експеримент“, заключи синдикалистката. Финансовият проблем на държавните вузове е наистина сериозен, по думите й ректорът на ВТУ проф. Димитров е заявил, че при това положение университетът може да издържи само до месец юни.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button