Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

80 години Павликени

Жители и гости на Павликени празнуват 80 години от обявяването му за град. На Петровден Павликени отбелязва своя празник.

В сутрешните часове беше отслужена тържествена литургия в църквата „Рождество на пресвета Богородица“. Следобед ще бъдат обявени новите почетни граждани на общината, след решение на Общинския съвет. Предложените за званието са инж. Стефан Стефанов посмъртно – бил два мандата кмет на общината,  инж. Дончо Дончев – два пъти председател на местния Общински съвет и със седем мандата като общински съветник, и Евгения Маринова – дългогодишен директор на Детска градина „Слънце“. Това съобщи кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Жители и гости на Павликени празнуват 80 години от обявяването му за град

Древна е историята на града, за който първите сведения съществуват от античността. В землището на Павликени е Античният керамичен център, изграден в долината на река Росица през първи век след Христа.

Ускреното развитие на региона е свързано с изграждането на жп линията София – Варна. Благоустрояването на Павликени, цялостното му обществено-икономическо и политическо развитие, както и увеличеното население, го утвърждават като стопански и културно-просветен център на селата в района. Всичко това дава основание на тогавашния Министерски съвет с Постановление №72 от 29 юни 1943 г. да обяви село Павликени за град, а Павликенска селска община за градска.

Павликени ще бъде градът с най-близко отстояние от предвидения проект за изграждането на АМ “Хемус“, а това води до засилен инвеститорски интерес, посочи кметът Манолов. През последните години общината има изпълнени над 100 проекта по различни европейски, национални и местни инфраструктурни и социални програми.

С концерта “Честит празник, Павликени!”, в който участват местни състави, с издигане на знамената и празничен водосвет ще продължат проявите днес след 17:00 часа, а от 19:00 часа на площад “Свобода” ще започне спектакълът “Искри” на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Денят ще завърши с празнични илюминации.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button