Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

За пръв път в областта ще обучават ветеринарни техници

Три паралелки по-малко в региона заради демографската криза

ЗА ПРЪВ ПЪТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ОТ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА СЕ РАЗКРИВА ПАРАЛЕЛКА ПО ПРОФЕСИЯТА „ВЕТЕРИНАРЕН ТЕХНИК“ В ГИМНАЗИЯТА ПО ЕЛЕКТРОНИКА „А. С. ПОПОВ“ в старата столица

По нея ще се приемат 13 ученици.

Проучване на директорката Нели Николова е показало, че няма друго училище, където тази специалност да се предлага. А и то вече има практика в сферата на здравеопазването с обучението на асистенти по дентална медицина.

В държавния план-прием за учебна година 2024/25, който вече е готов, са включени постъпилите 6 предложения на директорите на училища от Великотърновска област след проведени срещи с работодатели, като е потърсена възможността от разширяване и обогатяване на спектъра от професии и специалности. Те са съобразени с направленията на училищата, потребностите на бизнеса, наличието на необходимите специалисти, които да обучават, и подходяща материална база. Не на последно място и осигуряване на възможност за провеждане на практиката в реална работна среда. От тези 6 само една специалност не е нова за областта.

Следващото предложение е от ПМГ „Васил Друмев“ и е доста модерно. То е за „Програмист, програмиране на изкуствен интелект“ и добре се вписва в портфолиото на гимназията, която работи по иновативен проект на МОН за изучаване на езика за програмиране „пайтън“, стоящ в основата на новите експериментални професии. А и кадрите в IT сектора стават все по-ценни.

В СУ „БАЧО КИРО“ – ПАВЛИКЕНИ, ЩЕ БЪДЕ РАЗКРИТА НОВА ПАРАЛЕЛКА ПО ПРОФЕСИЯТА „ПРИЛОЖЕН ПРОГРАМИСТ“.

Досега в гимназията приемаха осмокласници за „Компютърна графика“, но тъй като бъдещата е с по-широк спектър, двете специалности ще се редуват според търсенето на работодателите. Освен това след 5 години никой не може да каже как и колко бързо ще се развият технологиите и от какви специалисти ще има нужда.

Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ е заявила желание в училището да бъдат разкрити две нови специалности. Едната е „Машини и съоръжения за химическата и хранително-вкусовата промишленост“ и е заявена от „Свилоза“, като училището има и други, които да удовлетворяват потребностите на предприятието. Проучвайки местните фирми, другото предложение е „Охранителна техника и системи за сигурност“. Специалността е нова за областта, така че в бъдеще и в този сектор ще имаме подготвени кадри.

Шестото предложение е на ПГ по автотранспорт – гр. Стражица, и то е „Куриер, логистика на товари и услуги“.

„Ключовото за държавния план-прием е той да бъде балансиран и това е постигнато. Училището ще може, ако тази година е предложило професия с прием на ученици с 13 или 26 места, следващата година да предложи нещо друго и така да ги редува в годините, за да не се пресища пазарът на труда от едни и същи специалисти и те да не могат да се реализират. Целта е училищата да имат по-голямо разнообразие от професии според годината и потребностите на работодателите, които предлагат обучение“, коментира началничката на РУО – Велико Търново, инж. Розалия Личева.

73 СА ПАРАЛЕЛКИТЕ ЗА ОСМОКЛАСНИЦИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Заради демографската криза общият брой на паралелки в областта ще бъде с 3 по-малко, или 73. През настоящата учебна година те са 76. „Постарали сме се за всички осмокласници да има места, но разпределението на децата в община Елена е такова, че вероятно там ще одобрим още една паралелка. Ситуацията е такава, че през тази година в СУ „Владимир Комаров“ има две паралелки за осмокласници – по две специалности, но наблюденията ни са, че учениците, записващи се в това училище, са долу-горе колкото за една паралелка. Затова най-вероятно за следващата учебна година ще одобрим една паралелка. Демографската криза наистина е голям проблем. Най-голямо намаление на брой на децата – над 40, завършващи основно образование, е в община Горна Оряховица. В цялата област са около 50, но това са си две паралелки по-малко, което се отразява и на планирането“, каза още Розалия Личева.

През 2024 г. се очаква да завършат 7-и клас 1776 ученици.

Броят е към 1 януари. През миналата година бъдещите осмокласници са били 1828.

Предстои предложенията, които са постъпили в РУО, да бъдат съгласувани с финансиращите органи – общини и МОН. А самият държавен план-прием да бъде утвърден в края на февруари.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button