Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

За 25-и път колоритът на Международния фолклорен фестивал завладява Велико Търново

За  25-и път колоритът на Международния фолклорен фестивал завладява Велико Търново. Пред многолюдната публика в Летния театър  ансамбли от Индия, Грузия, Турция, Мароко, Китай, Колумбия, Хавай, танцовите състави „Янтра“ и „Росица“ от Будапеща, Унгария, както и изпълнителите от ПФК “Искра“ и ДЮТА “Търновче“ от Велико Търново пресъздават богатото фолклорно наследство на всяка една от държавите, които тази година са обединени от слогана „Приятелите ще останат приятели“(Friends will be friends).

В първия ден от фестивалната програма, която ще продължи до 29 юли участниците се представиха в дефиле по улиците на Велико Търново. На среща с общинското ръководство бяха разменени традиционните подаръци между гости и домакини. Знамето на Велико Търново подари заместник-кметът на общината проф. Георги Камарашев на организаторите на Международния фолклорен фестивал. Те върнаха жеста като му връчиха юбилейния плакет на фестивала. Ръководителите на групите получиха за спомен от България и Велико Търново сувенирни кукери. Всички отправиха различни послания, като обединяващото бе желание за мир, любов и разбирателство между народите по света.

В поредната фестивална вечер танцьорите и изпълнителите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ показаха богатството на българското народно танцово и певческо изкуство, както и разнообразието от носии, характерни за българския фолклор. След тях на сцената излязоха изпълнителите от формацията  „Ahuna Ohana“ от Хавай, с характерни танци и специфични музикални инструменти. Истински фурор сред публиката предизвикаха така наречените летящи грузинци от Представителния ансамбъл към Държавния университет в Тбилиси. Завладяващите танцьори от Колумбийската фолклорна група „Макена“ превърнаха сцената на Летния театър в гореща латино фиеста.

За нас е най-радващо, че след 25 години фестивалът продължава да радва и събира хора, посочиха организаторите. Концертите ще продължат всяка вечер на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“ от 20:00 часа, входът е свободен.

Международния фолклорен фестивал се организира от Националната секция за България на CIOFF-Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – официален партньор на ЮНЕСКО със статут на асоцииран и община Велико Търново.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button