Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини

Влагат 188 000 лв. за ремонти на „Трапезица“, отварят нов вход и ремонтират алея

188 000 лв. да бъдат вложени за ремонти и социализация на архитектурно-музейния резерват „Трапезица“, предвиждат от Регионалния исторически музей. 50 000 лв. от тях ще бъдат използвани за ремонт на съществувалата в миналия век входна алея с дължина от 480 м.

„Анализът показва, че поради специфичната си топография обектът е труднодостъпен за хора, желаещи да го посетят пешеходно. Поради това считам за наложително отварянето на югоизточния вход през реставрираната Югоизточна бойна кула – порта. За да се осъществи това, е необходимо проектиране и ремонт на съществувалата в миналият век алея. Както исъответната инфраструктура“, мотивира предстоящия ремонт директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.

Предвижда се също с 8000 лв. да бъдат направени предпазни парапети, а с 39 000 лв. ще бъде изградено помещение за каса на югоизточния вход. С 14 000 лв. ще бъдат подзидани църкви, а 22 000 лв. ще се използват за консервация на църкви с номера 20 и 21.

Частично възстановен и ремонтиран ще бъде дървен предпазен парапет, като за него са предвидени 38 000 лв. С 5000 лв. трябва да бъде възстановен сервизен път.

Отделно 35 000 лв. струва поддръжката на целия парк с площ от 60 декара.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button