Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниОбразование
Популярно

Ветро-соларна централа вече захранва великотърновско училище

С ПРОЕКТИ ЗА 140 000 ЛВ. БЕШЕ МОДЕРНИЗИРАНА МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКАТА БАЗА НА СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

През последните години школото промени изцяло облика си, след като беше санирано и бяха въведени мерки за енергийна ефективност. Сега на преден план излиза материалната база, която е от особено значение за обучението в различните специалности.

100 000 ЛВ. БЯХА ОСИГУРЕНИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА „ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ“.

С тях бяха закупени машини, съоръжения и инструменти в съответствие с развиващите се съвременни технологии. Училището се сдоби с демонстрационни макети, тренажори, мобилни модули и други съоръжения. По този начин средата в школото се доближи до производствената. Новото оборудване разширирява възможностите за практически упражнения в обособена технологична среда в създадения център „Автоматизирани системи“.

През учебната 2022/2023 СУ „Владимир Комаров“ получи одобрение на два проекта, с които участва в инициативата SKILL.ED на фондация „Кроношпан“.

И двата проекта са с цел подпомагане и подобряване на професионалното образование в училищата. Те са на стойност от по 10 000 всеки.

ПО ПЪРВИЯ – „НИЕ МОЖЕМ И ЗНАЕМ КАК ДА ЗАПАЗИМ ЗЕМЯТА ЧИСТА“, БЕ ИЗГРАДЕНА ХИБРИДНА ВЕТРО-СОЛАРНА СИСТЕМА. Целта е осигуряване на възможност за практическо приложение в начините за получаване на зелена енергия и техническото изпълнение на тези съоръжения. В двора на училището са монтирани ветрогенератор и соларни панели с обща мощност на системата 3.6 Kw, като в момента се осигурява електрозахранването на част от кабинетите в училище.

ПО ВТОРИЯ ПРОЕКТ „ДА ПОСРЕЩНЕМ БЪДЕЩЕТО ЗНАЕЩИ, МОЖЕЩИ И УВЕРЕНИ“ Е ИЗГРАДЕН ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ ЦЕНТЪР „АВТОМАТИЗИРАНИ СИСТЕМИ“.

В него с помощта на специализирано оборудване ще се даде шанс на учениците да работят в условия, максимално близки до тези на реалните производствени процеси в действащи фирми. Закупен бе стенд за лабораторни упражнения по пневматика, изцяло кореспондиращ с реалните пневматични автоматизирани системи.

„Практическите знания и умения осигуряват лесен преход и професионална реализация на учениците, изучаващи професиите, както и тяхното по-нататъшно образование и квалификация. Те ще бъдат конкурентоспособни на пазара на труда“, споделят от училището.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button