Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Великотърновски архитект в битка за „Сграда на годината“

ИЗТЪКНАТИЯТ АРХИТЕКТ ДРАГОМИР ЙОСИФОВ И ЕКИПЪТ МУ, ОБНОВИЛИ ЗНАКОВ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА, СА НОМИНИРАНИ В ПРЕСТИЖНИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „СГРАДА НА ГОДИНАТА“

„Аморф архитекти“ на Йосифов преобразиха Еврейската синагога във Видин, която бе в много лошо състояние и я превърнаха в модерен културен център.

Великотърновският арх. Драгомир Йосифов, който в момента е и главен архитект на община Дряново, е смятан за един от най-добрите специалисти в страната по културно-историческо наследство.

31 октомври беше крайният срок за подаване на кандидатурите за участие в националния конкурс „Сграда на годината“. Журирането е от 13 до 28 ноември, до 13 декември ще продължи гласуването, а на 14 декември ще се състои церемонията по връчване на наградите.

Проектът на арх. Йосифов е в категорията „Социална инфраструктура – култура“, където ще се бори за отличието в конкуренция с още четири сгради.

След изпълнението на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин, в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ сградата обединява функциите на музей, изложбено пространство и многофункционална зала за събития.

При изпълнението на проекта максимално е запазен автентичният вид на обекта с пълен респект към оригинала.

ЕВРЕЙСКАТА СИНАГОГА Е ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ, РАЗПОЛОЖЕНА Е В КРАЙДУНАВСКИЯ ПАРК, НА ПЕШЕХОДНО РАЗСТОЯНИЕ ОТ СРЕДНОВЕКОВНИЯ ЗАМЪК „БАБА ВИДА“.

Синагогата е била втората по големина в България след Софийската, но декоративните елементи са я правели най-красивата.

Архитектурният проект е дело на италиански и австро-унгарски архитекти. Сградата престава да функционира като еврейски молитвен дом през 1950 г. Община Видин придобива собствеността й чрез дарение през 2019 г. от сдружение „Регионална организация на евреите в България „Шалом“. Във функционално отношение сградата позволява ежедневно посещение на туристи, периодично провеждане на различни мероприятия с фокус върху културни и обществени събития. Залата е подходяща за концерти, организиране на конференции, провеждане на научни форуми и семинари, подреждане на временни изложби. Културният център е част от туристическия ансамбъл на Видин и е с потенциал да привлича различен сегмент от потребители на културно-исторически туризъм.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button