Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Велико Търново е на десето място по корупция в Индекса на местната система за почтеност

Велико Търново е на десето място в Индекса на местната система за почтеност според анализа на Асоциация „Прозрачност без граници“, който е част от проекта „Индекс на местната система за почтеност – устойчиво бизнес развитие“

Това стана ясно по време на кръгла маса в Областна администрация – Велико Търново, проведена на 16 ноември с представители на няколко общини в България, които дискутираха антикорупционни стратегии и подходи на местно ниво. Индексът на местната система за почтеност е ежегодно изследване на антикорупционния капацитет, роля и значение на институции и сектори от обществения, политическия и икономическия живот във всички 27 общини, които са областни центрове, и включва: Общински съвет, кмет, Общинска администрация, местни политически партии, бизнес, медии, гражданско общество, общинско здравеопазване. В резултат на осъщественото наблюдение и анализ се публикува годишен „Индекс на местната система за почтеност в България“.

Срещата бе открита от областния управител Ивайло Здравков, който бе категоричен, че ангажираността на местните институции е изключително важна за ефективното противодействие на корупцията, особено в случаи на получени сигнали.

От своя страна изпълнителният директор на асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов заяви, че целта на подобни кръгли маси е именно да бъдат идентифицирани добрите практики по места и да бъде насърчаван техният обмен между изследваните 27 общини. Освен това е необходимо да се работи за все по-активното включване на гражданския сектор в процесите по управление и вземане на решения, касаещи общините.

Според анализа на „Прозрачност без граници“ за 2022 година от институциите на местната власт и местното самоуправление във Велико Търново най-висока оценка получава Общинската администрация с индекс 3,95 точки от 5 възможни.

Кметът е с 3,62 точки. Сред основанията за високата оценка на администрацията са изградените системи за предоставяне на административно обслужване, включително на електронни услуги. Общинският съвет получава оценка 3,37 точки. Основните позитиви в неговата работа са свързани с ефективното търсене на отчетност от кмета и администрацията, както и в осигуряването на публичност относно обсъжданите документи.

През юли 2023 година експертите на Асоциация „Прозрачност без граници“ отново са анкетирали представителите на местните институции. В края на годината ще е ясна моментната снимка на местната власт в края на мандата 2019-2023.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button