Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Велико Търново да бъде вписано в Конституцията като историческа и духовна столица на България, призоваха кметът Даниел Панов и представители на адвокатурата

Българската адвокатура призова Велико Търново да бъде вписано в Конституцията като историческа и духовна столица на България. Решението беше взето на провелата се в града национална конференция на Висшия адвокатски съвет на тема „Независимостта като ценност“.

По време на форума в старата столица кметът на Велико Търново Даниел Панов и конституционният съдия чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов призоваха българската адвокатура да подкрепи вписването на Велико Търново като историческа и духовна столица в Конституцията.

Форумът, в който се включиха над 120 адвокати от страната, се състоя в ремонтираната сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Председателят на Великотърновския адвокатски съвет Веселка Коева връчи на председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев специален дар – знаме, извезано от великотърновската майсторка Яна Караиванова, с цвета и логото на ВАС. Знамето беше осветено на 22 септември в църквата „Св. 40 мъченици“ от Великотърновския митрополит Григорий.

Националната конференция откриха Ивайло Дерменджиев, Веселка Коева и Йордан Цветанов. Гости на събитието бяха кметът Даниел Панов, заместник-кметът Нейко Генчев, Йорданка Матева – председател на Административен съд – В. Търново, и Младен Димитров – председател на Районен съд – В. Търново, доц. Анета Антова – заместник-ректор на СУ, и др.

„Висшият адвокатски съвет със своята експертиза и авторитет да подкрепи вписването на Велико Търново в Конституцията като историческа и духовна столица, призова кметът Панов. Той припомни, че през 2019 година 44-тото народно събрание единодушно прие решението на Инициативния комитет, съставен от общественици, историци и родолюбци и председателстван от адвокат Йордан Цветанов, Велико Търново да бъде признато за историческа и духовна столица на България. Сега е време за надграждането на това решение в законово признат статут с конкретно съдържание“, посочи Панов.

Проф. Атанас Семов благодари на Великотърновската адвокатска колегия за изключителната работа и активност през годините. Няма по-независими хора от адвокатите и няма друга професия с по-висока степен на интегриране на независимост. Това дава на българската адвокатурата една огромна сила. Затова ви призовавам да оползотворим тази сила в една българополезна посока и националната конференция да подкрепи предложението в Конституцията изрично да бъде записано, че Велико Търново е историческа и духовна столица. Това ще бъде стойностен акт на държавническа мъдрост от страна на адвокатурата, посочи проф. Семов.

Историческите аспекти на независимостта представи пред форума проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет. Колкото са повече адвокатите в една изпълнителна власт, толкова по-демократично и по-ефективно е управлението на страната, заяви професорът, базирайки се на дългогодишните си изследвания в тази посока. Затова често казвам – пазете адвокатите, те ще ви трябват, каза още той.

Историкът припомни заслугите на някои от видните български адвокати, изиграли голяма роля в обществено-политическия ни живот.

Призовавам ви да бъдете стожери на правото, защото има ли право, има независимост, каза още проф. Палангурски.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button