Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниОбщество
Популярно

Във Велико Търново се лее вино, провежда се първият Градски винен фестивал

Отбрани вина от цяла България могат да опитат любителите на божествената напитка във Велико Търново. В старата столица за пръв път се провежда Градски винен фестивал, като мястото – хан „Хаджи Николи” е избрано неслучайно.

С романтичната си възрожденска атмосфера и прохлада в двора, ханът, строен от Колю Фичето предразполага човек да се отпусне през почивните дни с чаша хубаво вино в ръка.

Градският винен фестивал е посветен на мавруда, чийто Международен ден се отбелязва на 26 октомври.

Организатор е Българската асоциация на винените производители. Селекцията на вината е по строг регламент – една изба, едно вино, за да могат да бъдат представени повече изби.

35 на брой са те в основното ядро, но за фестивала в старата столица участват и още 5-6 от нашия регион. Така че хората ще могат да опитат на място разнообразие от около 40 вина – бели, червени в цялата гама, розе. От по-леки и елегантни до плътни и интензивни, за всеки вкус.

Има пенливи, включително и от една по-непозната категория „петнат”, правено по древна технология.

Интересно за него е, че се затваря с капачка от бира, а вкусът му е по-натурален. Специално от мавруда вината са 8, като преобладават асеновградските и пловдивските изби, чийто регион е царството на този древен български сорт.

Представен е и Южен Сакар, където също има няколко изби за мавруд.

Входът е свободен и всеки може да дойде и да разгледа, но за да опита, си купува талон на цена 15 лв. за 10 дегустации или от 25 лева – за 20 дегустации. Една дегустация е 30 грама. Който пожелае, може да си купи вино на чаша или бутилка, като цените са преференциални.

„Събитието във Велико Търново е иновативно не само за града, а и за България, защото е първото по рода си, което е посветено само на местни сортове.

В центъра е маврудът, но искаме да популяризираме и почетем всички родни сортове – гъмза, червен мискет, рубин, широка мелнишка лоза, димят, който най-добре вирее в Черноморския район и Източния балкан.

Така че има какво да покажем. Нашата цел и кауза на Асоциацията е да популяризираме качественото българско вино и туризъм. От опит мога да ви кажа, че когато дойдат гости у нас от чужбина, предпочитат да опитат местни сортове, местна храна.

С този фестивал във Велико Търново се опитваме да насочим вниманието на жителите и гостите на града към българските вина. И не само да опитат, но и да им разкажем компетентно за тях, за да ти ценят.

Избрали сме по-малки и не дотам известни изби, които обаче са на много високо ниво”, сподели за в. „Борба” Ивайло Катевски, един от организаторите и член на УС на Българската асоциация на винените професионалисти, който освен това се занимава и с винен туризъм.

Велико Търново е вторият град по пътя на фестивала след София, със същия формат ще се проведе и във Варна, и в Пловдив. В събота виненото събитие ще продължи до 21 часа, а в неделя – от 11 до 18 часа.

И екипът на в. „Борба” не устоя на изкушението. Чудесното вино, което опитахме, бе мавруд на винарска изба „Манастира”, реколта 2018 г. Гроздето е отглеждано край селата Лесичево и Карабунар, в западния край на Тракийската низина.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button