Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

В Арбанаси създадоха Българска аграрна камара, която ще представя в Европа родните животновъди и земеделци

В обединението участват над 8000 души, ангажирани в родното селско стопанство

АРБАНАСИ БЕ ДОМАКИН НА УЧРЕДЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКА АГРАРНА КАМАРА, КОЯТО ЩЕ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ХОРАТА, ТРУДЕЩИ СЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЖИВОТНОВЪДСТВОТО У НАС. Обединението стана факт след три проведени срещи между представителите на селското стопанство и включва производители от 15 асоциации. Това е първата толкова голяма структура в сектора в новата българска история и ще влезе в състава на „Копа-Коджека“ – най-влиятелната европейска организация на фермерите.

„Надявам се тази камара наистина да има сериозен успех занапред. В крайна сметка е важно, че сме седнали на една маса с ясни принципи. Знам, че интересите са различни, като в същото време са и общи. Искаме да покажем, че обединението е единственият възможен път за устойчивост в селското стопанство”, коментира председателят на Учредителното събрание Симеон Караколев от Горна Оряховица, който е и лицето на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Обединението ще представлява фермерите на национално, европейско и международно ниво, ще формулира общи политики и решения за стимулиране на просперитета на производителите и отрасъла селско стопанство. Камарата ще насърчава осигуряването на качествена земеделска продукция, ще стимулира предприемачеството в отрасъла и ще подпомага производителите в използването на научните постижения, технологиите и иновациите. Новата структура ще подкрепя ефективната и прозрачна лоялна конкуренция и деловите отношения в селското стопанство и ще е платформа за дискусии и обмен на информация и знания между нейните членове.

Камарата прие свой устав и утвърди органи на управление – Общо събрание, Управителен съвет и председатели. До края на тази година камарата ще има един председател – Костадин Костадинов, доскорошен председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. От 1 януари 2024 г. председателите ще са трима – по един представител от сектор животновъдство, зърнопроизводство и растениевъдство.

Първият проблем, срещу който обединението ще се опълчи, е нерегламентираният внос на храни в България.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button