Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Тридневният празник на Горнооряховския суджук очаква гости от близо и далеч

Тридневният празник на Горнооряховския суджук очаква гости от близо и далеч. За 16-ти път Горна Оряховица ще бъде домакин на празника на с богата кулинарна, музикална и танцова програма, съобщи в пресклуба на БТА кметът на общината инж. Добромир Добрев.

Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) e вписан като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 година. Това е първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество, припомниха представителите на трите месопреработвателни фирми, които имат право да го произвеждат, обединени в сдружението „Ряховец-2500“.

Щандове с тяхната продукция ще бъдат част от пъстрия празник, в който деликатесът ще се предлага като изсушен продукт и прясно изпечен на скара. Горнооряховският суджук се произвежда от едносортно качествено говежда месо с букет от характерни подправки, без адативи, сушен не по-малко от 15 дни, уточниха от сдружението. Продукцията се изнася в над 20 страни от Европейския съюз и се радва на голям интерес, посочиха производителите.

Празникът ще започне в петък, 9 юни, с „Балканска вечер“, чийто старт ще даде DJ Jeryco. На откритата сцена до Летния театър в Горна Оряховица ще излязат самодейните състави от читалище „Братя Грънчарови-2002“ и изпълнителите Ваня Вълкова, Аристос Константину и Катарина Живкович. В съботния ден – 10 юни, ще се състои официалното откриване на празника с местни самодейни колективи и много игри- „Суджукарско дърво на късмета“ и „Суджукарско надиграване“, „Мезе за табиетлии“ и викторини. Музикалната програма ще продължи през целия ден.

И тази година ще има обособен кът на занаятчиите с гостуващи майстори от съседни общини. Кулинарно ателие ще представя типични ястия от горнооряховския край- дрипави баници от село Върбица, погачи, наръсени с ароматни билки и зрял фасул по горнооряховски. Във вечерните часове за гостите на празника ще има концерти на Севлиевската духова музика, Жоро Любимеца, Меди и Галена. От 16 години насам празникът е повод за родови и приятелски срещи, за завръщане към корените и за откъсване от ежедневните проблеми, посочиха организаторите.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button