Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниОбщество
Популярно

Тържествен концерт е кулминацията в честванията на 130-годишнината на читалището в Първомайци

С голям концерт, в който ще участват съставите на НЧ „Иван Вазов – 1893“ в с. Първомайци и талантливи деца от Горна Оряховица, народната светиня ще отбележи 130-годишнината от създаването си

Събитията през цялата 2023 г. бяха посветени на юбилея, а празничният концерт е кулминацията на тази поредица.

В програмата са включени изпълнения основно на местните самодейци и представители на клубовете към читалището, които са гордостта на Първомайци.

Концертът ще е на 19 октомври от 18 часа в салона на читалището.

На сцената ще излязат близо 25 деца от двете групи на танцовия състав „Майска китка“, женската вокална група „Севдана“, клубът за народни хора „Жарава“. Две от артистките на театралния колектив ще изпълнят хумористичната сценка „На пазар“ по Чудомир, а Стефан Митев, член на литературния Артклуб „Гайтани“, ще изпее своя авторска песен.

„Водещ ще бъде Благовест Христов, един от нашите артисти. В началото ще открием с рецитация на стихотворения от патрона на читалището Иван Вазов и от Елин Пелин. Поканили сме и ученици от ОУ „Иван Вазов“ – Горна Оряховица, както и от нашето в Първомайци – „Елин Пелин“. Децата ще пеят, ще участва и мажоретният състав на горнооряховското училище. В програмата ще се изяви едно от най-талантливите първомайски деца – Кристиян Менев, също и Кристина Енчева и Александър Карабоев – солисти на школата на вокалния педагог Стела Дойкова към горнооряховското читалище „Напредък“. По традиция всички заедно – и изпълнители, и публика, ще завършим с песента „Питат ли ме дей зората“, която ни е като химн на читалището, разказа за „Борба“ секретарят Теодора Миновска.

Празничните прояви обаче не спират дотук.

На 3 ноември по случай Деня на народните будители от 13,30 часа на принципа „рожденика черпи“ за първомайските деца читалището откупва и подарява представлението на плевенския художник и артист Деян Павлов – Джими. Спектакълът е „Школо“ по проекта му „Творителница О писменех“ и от него малките жители на Първомайци ще могат да научат за развитието на учебното дело от Възраждането до сега.

Читалището посреща юбилея с ремонтиран покрив, от който допреди месеци водата течеше направо върху паркета и мебелите, най-вече в библиотеката. Въпреки обещанията на Община Горна Оряховица оттам не са отпуснати никакви средства за ремонт и той направен изцяло с оскъдния бюджет на читалището. За 40 квадрата институцията е платила непосилните 1600 лв., повече от разходите за откупка на представлението и за организацията на тържествения концерт. „За 12 години от Общината не сме получили нито лев за ремонт, а този беше авариен“, възмущава се Теодора Миновска.

А НЧ „Иван Вазов – 1893“ в Първомайци заслужава грижи и почит заради дългата си история и бурна дейност, която многото състави в него днес продължават.

След обединяването на селата Сергювец и Темниско в Първомайци през 1955 г. се взема решение и за строеж на нова читалищна сграда, която да обедини дейността на съществуващите поотделно читалища – „Иван Вазов” в Сергювец, основано през 1893 г., и „Развитие” в Темниско от 1909 г. Новата сграда е строена от 1960 г. до 1965 г. с доброволния труд на населението, а по Закона за самооблагането от жителите са събирани средства. Пръв председател през 1965 г. става учителят Симеон Симеонов от Темниско.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button