Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Таланти се събраха на „Горска фолклория“ в Ксилифор да подкрепят деца в неравностойно положение

За трета поредна година Туристическо дружество „Трапезица-1902“ събра талантливи танцьори, певци и акордеонисти от различни възрасти на откритата си природна сцена „Ксилифор“

Обединени от силата и непреходния дух на българския фолклор и любовта към природата, в тазгодишното издание на „Горска фолклория“, подготвено от дружеството в партньорство с Община Велико Търново на 11 май, взеха участие десет състава с изпълнения на народни песни и танци.

На сцената с индивидуално представяне излязоха и двама акордеонисти – възпитаници на учителя Станимир Демирев.

Най-малките участници от група „Буратино“ при ДГ „Ален мак“ във Велико Търново дадоха емоционален заряд за начало на празника, последвани от детските певчески и танцови състави при читалищата в с. Шемшево и с. Ресен, СУ „Емилиян Станев“ и ЦНСТ на ул. „Възрожденска“ във Велико Търново. Особено въздействащо беше представянето на двата състава – детския и за възрастни на клуба „Тропанка“ към читалището в с. Ресен. Техните изпълнения включваха изцяло автентични хора – от Северняшка и Родопска фолклорна област, както и три хора, съхранени от местния фолклор на село Ресен. Празникът продължи с майсторски изпълнения на четирите групи, ръководени от хореографа на ДЮФА „Българче“ Петър Петров – школа, средна, представителна и любителски клуб „Хоро“.

Те поведоха и дългото Ксилифорско хоро, с което в празника се включиха родители, приятели и гости на парка.

Всички танцуваха заедно, обединени от желанието да се докоснат до живителната искра на българските фолклорни традиции. С любов към това непреходно културно богатство и убеждението, че съхраняването му е общочовешка ценност и задължение на всеки от нас. Ежегодният празник „Горска фолклория“ води началото си от 2022 година. Благородната му мисия включва и дарителска инициатива – подкрепа на дейностите на децата от ЦНСТ, които, водени от своите учители и директора Станка Тодорова, редовно се включват в проявите от спортно-туристическия и културен календар на ТД „Трапезица-1902“. Събраните от тазгодишното издание на „Горска фолклория“ средства, дарени в полза на децата в неравностойно положение, са 850.00 лв.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button