Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Свищов тържествено отбеляза 146 години от освобождението си

Свищов тържествено отбеляза 146 години от освобождението си с церемония на Братската могила в местността „Паметниците“. В местността се състоя общоградско поклонение с военен ритуал по полагане на венци и цветя с участието на 55-ти Инженерен полк – Белене, в памет на загиналите при Свищов за освобождението и независимостта на България.

Нека да помним историята, защото в нея са поуките, да не забравяме героите, защото те са примера, който трябва да ни води, каза кметът на Свищов Генчо Генчев в тържественото си слово под повод отбелязването на годишнината от освобождението на града.

Панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството воини отслужиха архиерейски наместник Руслан Личев, заедно със свещеници от Свищовската  духовна епархия.

Представители на институции и организации, жители и гости на града поднесоха цветя. Венец от името на Българската телеграфна агенция поднесе генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Датата 27 юни е свещена в календара на Свищов и всяка година я посрещаме с чувство на гордост. Наред с десетки първи начинания, отредили на Свищов прозвището „градът на първите“, на свищовци се падна привилегията преди 146 години първи да изпитат опиянението от дългоочакваната свобода, каза Генчо Генчев. По думите му всяка година се връщаме пред местността “Паметниците”, за да сторим своят дълбок поклон пред загиналите 802-ма воини за освобождението на Свищов, както и да благодарим за подвига и саможертвата на хилядите български революционери, хайдути, опълченци, духовници, на руските, украинските, беларуските, румънските, финландските и полските воини.

Свободата и независимостта на България зависят от нашите задружни усилия, които по-често трябва да откриваме в думите „Съединението прави силата“. Поклон пред всички, които с кръвта си написаха златните страници на българската история, добави кметът на Свищов.

Поздрав към присъстващите на празника поднесоха децата от група „Звездички“ от детска градина „Васил Левски“ в Свищов.

По-рано днес в храма „Света Троица“ бе отслужен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button