Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Срути се 171-годишният хан на Преображенския манастир

На 9 март, когато честваме деня на св. 40 мъченици, се срути сградата на старинния манастирски хан на ул. „Никола Пиколо“, намиращ се срещу къщата на Кокона Анастасия. Той отдавна беше в руини и плашеше туристите с изтърбушените стени и образувалите се сметища. За състоянието му има и множество сигнали до Община В. Търново, откъдето пък заливали собствениците с предупредителни писма. Ден след срутването елементи от сградата продължиха да падат и се наложи намеса на техника, която да отстрани тухлите и мазилката от улицата. Ханът е поредният имот на Преображенския манастир, оставен на произвола на времето, след като през 2016 г. се срина и метохът на ул. „Опълченска“.

Прочутият хан на абаджийския еснаф е вдигнат през 1853 г.,

откогато датира и така нареченият крепостен акт. Сдружението е развивало мощна шивашка дейност в болярския град и е било най-голямото и богатото. Строежът на хана е финансиран от самите абаджии, сочат първите документи за съществуването на сградата. Но ТПК „Сградострой“ също притежава документ за собственост, като техният нотариален акт е от 1953 г. Известно време сградата е била общежитие на БКС – Велико Търново.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button