Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Спектакълът „Бал с маски“ на Държавната опера в Бургас даде началото на осмото издание на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново

Спектакълът „Бал с маски“ на Държавната опера в Бургас даде началото на осмото издание на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Заради дъждовното време операта от Джузепе Верди беше поставена на сцената на МДТ “Константин Кисимов“.

В продължение на два месеца Велико Търново ще бъде сцена за изява на държавните опери от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора, Музикалния театър „Стефан Македонски“ и домакина МДТ “Константин Кисимов“, които ще представят световни шедьоври на оперната и балетната класика, каза при откриването на фестивала маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на форума. Той прочете поздравителен адрес от министъра на културата Кръстьо Кръстев.

Заместник-кметът на община Велико Търново Нейко Генчев подчерта, че това е най-старият оперен фестивал на открито в България, и допълни, че тази вечер, той е на закрито, заради метереологичните условия, но те не променят този факт. Той благодари на всички, които подкрепят значимото събитие, част от културния живот на историческата и духовна столица на България.

Второто заглавие в афиша на фестивала е „Тоска” от Джакомо Пучини, на Държавна опера Стара Загора на 15 юли. Най-новата постановка на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” – Велико Търново – „Дон Жуан” от Моцарт, ще бъде играна на 21 юли. Българското заглавие в афиша е постановката на Русенската опера „Лето 893” от Парашкев Хаджиев на 29 юли. На 12 август „Опера Diva”, опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини поставя Държавна опера Пловдив. На 26 август  е постановката на операта „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Фестивалът ще закрие Музикален театър „Стефан Македонски” – София с „Гала вечер на оперетата и мюзикъла” на 2 септември.

Фестивалът има богата съпътстваща програма. На 22 юли е „Властелинът на пръстените“ – мултимедиен концерт по музика на Хауърд Шор с живото изпълнение на Симфониета Враца на сцената на  Летния театър. На 1 август ще се състои „ABBA Symphony“ – концерт с хитовете на ABBA и Плевенската филхармония със солисти Люси Дяковска и Милица Гладнишка, а на 26 август публиката може да види рок операта от Рикардо Кочанте „Есмералда – Парижката Света Богородица“ на Държавна опера Стара Загора.

Летният оперен фестивал “Сцена на вековете” се организира под егидата на Министерството на културата, с медийната подкрепа на БТА, БНР, Общинско радио – Велико Търново и ежедневниците “Борба” и “Янтра днес”.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button