Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
историяКултураНовини
Популярно

Спасиха разкопките на Никополис ад Иструм, държавата отпусна пари

Разкопки на Никополис ад Иструм все пак през тази година ще има

След първоначален отказ за финансиране

държавата намери допълнително пари в последния момент и чрез Министерството на културата отпусна 55 577,25 лв. за проекта на археолога д-р Иван Църов. Той ще продължи проучванията си от последните 7 – 8 години в югозападния ъгъл на форумния комплекс в древния римски град. „Изпратили сме актуализирана план-сметка, одобрени сме, предстои подписване на договора и се надявам скоро парите да бъдат преведени. А тази част на Никополис ад Иструм отскоро наричам „Портикът на Конкордия“ по намерения от мен надпис. Портик е П-образна колонада, в едната, по-късата страна има оформен малък площад и моите усилия са насочени в този участък“, коментира за „Борба“ директорът на РИМ Велико Търново.

Да припомним, че през миналата година без упоменаване на каквито и да е било мотиви за разкопки в Никополис ад Иструм не бяха отпуснати пари и така след 30 години за пръв път те бяха прекъснати. Това бе напът да се случи и през 2023 г., защото в юлската сесия за финансиране на проекти за археологически проучвания и теренна консервация обектът не бе сред одобрените.

Добри новини има и за археолога Мирко Робов, който ще може да продължи проучванията си в източния сектор на Трапезица.

Неговите разкопки са под шапката на НАИМ към БАН и за тях са отпуснати 59 491,50 лв. Пари са осигурени и за проекта на Александър Чохаджиев, който от години проучва селищната могила при с. Петко Каравелово. Одобрената сума е 45 831,57 лв., но това, което научи „Борба“, е, че археологът няма да се възползва, защото не ще успее тепърва да организира разкопките. Така от подадените заявки за финансиране на обекти към РИМ Велико Търново за настоящия археологически сезон без одобрение е единствено този на Недко Еленски за проучване на раннонеолитното селище Джулюница – Смърдеш.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button