Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани
Популярно

След 2 часа дебати приеха бюджета и Инвестиционната програма за 2024 г. на община В. Търново

170 789 519 ЛВ. ЩЕ ХАРЧИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ 2024 г.

Бюджетът беше приет от местния парламент с одобрението на 23-ма общински съветници. Това се случи след двучасови дебати и спорове относно разпределението на средствата от хазната.

Първи думата взе Стилян Найденов, който подчерта, че гласува със „за“, но стриктно ще следи за изпълнението на финансовата рамка. Той аргументира подкрепата си с факта, че 10 от предложенията на групата съветници от „Възраждане“ са намерили място в бюджета и Инвестиционната програма.

Димитър Манолов от „Глас народен“ отбеляза увеличението на средствата в бюджета за малките населени места. Именно парите за селата стана повод за продължителните дебати.

Калоян Янков от ПП-ДБ заяви, че сдружението „Янтра – 2001“ било нелегитимно, а именно чрез него селските кметове разпределят средствата.

Петко Тюфекчиев от БСП също изказа мнение за финансиране на селата и Дебелец и Килифарево, като подчерта, че след разпределението най-ощетени остават най-малките и най-големите селища в общината. Той поиска да се разработи методика за средствата.

„Общинското ръководство подхожда демократично и предоставя на Сдружението на кметовете и кметските наместници сами да разпределят средствата си, защото най-добре познават проблемите и нуждите на населеното място“, възрази председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов в отговор на критиките срещу разпределението на средствата за малките населени места в общината.

Тодор Тодоров от групата на ГЕРБ пък изрази изненада относно голямата активност по отношение на предложенията в бюджета.

„Всички са специалисти по разходната част – как никой не взе отношение по приходната част на бюджета? И защо не се подкрепят предложения на администрацията, които да увеличат тази приходна част?“, попита от трибуната той.

Росен Иванов също подчерта, че е намерен справедлив баланс и са приети предложения на всички политически партии.

„Темата за малките населени места я вкарахте в дебат, за да скарате големия кмет с малките кметове. Е, няма да ви го позволя. Това е децентрализацията, те са демократично избрани кметове и могат сами да си разпределят средствата според нуждите“, каза на финала на дебатите градоначалникът инж. д-р Даниел Панов.

По време на заседанието беше приета и Инвестиционната програма. За нея са предвидени 55 288 017 лв. С част от средствата ще бъдат извършени укрепвания на улици, свлачища и подпорни стени както в болярския град, така и в останалите населени места в общината.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button