Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Близо 150 участници се очакват за 13-ия Международен Трабант фест във Велико Търново

Близо 150 участници се очакват за 13-ия Международен Трабант фест във Велико Търново, който ще се състои на 16 март, съобщиха организаторите в пресклуба на БТА в старата столица. Трабант фестът във Велико Търново се доказа, като най-големият ретро събор на легендарната източногерманска марка,  посочи доц. Милен Михов от Сдружение“Ретро клуб Трабант“ и допълни, че в миналогодишното издание са участвали 140 автомобила, затова сега организаторите очакват 150-ия, който ще получи специална регистрация.

За първи път се очакват собственици на реставрирани трабанти от Турция, както и традиционните участници във фестивала – от Румъния. Началото ще бъде поставено от 10:00 часа с регистрация на автомобилите пред централния вход на парк Марно поле. Час по-късно ще се състои традиционното изложение пред сградата на общината. От 12:00 ч. е планиран парад на участниците, на общинския паркинг в подножието на крепостта „Царевец“ ще започне състезание по майсторско кормуване и ще бъдат връчени награди на най-добрите шофьори – жени и мъже.

Организаторите посочиха, че тазгодишният акцент ще бъде представянето на книгата  „Водачът на Трабант 601“ на писателя журналист от Бургас Гочо Гочев. По традиция организаторите на фестивала показаха пред журналистите нови модели и сувенири, свързани с марката. Сред тях са умалени модели на трабанти- полицейски коли, както и евробанкнота с изображение на трабант,  отпечатана с всички защити от лицензирана печатница, по правилата на Германската банка, но с нулев номинал.

Ивайло Антов притежава колекция от над 100 трабанта, която през годините продължава да се увеличава. Моята цел е да съхраня всеки един от автомобилите, а не да ги разформировам на части, затова и половината от тях са със съхранените регистрационни номера на собствениците им, посочи той. У нас има два регистрирани трабанта от сериите 600 и 601, чиито собственици са премахнали двутактовите двигатели и са ги заменили с платформи за електрически автомобил. Това е интересна концепция, свързана с екологичните тенденции, но отнема емоцията от звука на „пърпорещия“ двигател, подчерта специалистът.

Всяка година организаторите на феста обявяват и неговото мото. „Ако през 2023 г. събитието е било обединено от мотото „Редовно правителство може да няма – Трабант фест винаги“,  то сега по-актуалното звучене ще е „Ротацията може да не се случи, но Трабант фест ще има“ или „Сглобката отминава – Трабантът остава“, допълни Милен Михов.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button