Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Състезателка на шахматен клуб „Етър“ с решителна победа за европейска титла на България

„Всички се борихме със зъби и нокти да спечелим първото място“, коментира Гергана Пейчева

Женският национален отбор на България стигна до историческа титла по шахмат на Европейското първенство в Будва, Черна гора. Нашите момичета завършиха триумфално първенството на първото място със 7 отборни победи, 2 ремита и без нито една загуба. Последният успех, след който бе официализирано спечелването на шампионата на Стария континент, дойде при драматичната победа на Гергана Пейчева срещу Лела Джавахишвили.

От тази година Гергана Пейчева е състезателка на великотърновския шахматен клуб „Етър“.

Последният кръг започна с победа на Антоанета Стефанова с белите фигури и реми на Нургюл Салимова с черните. България поведе с 1.5:0:5, но последва загуба на Белослава Кръстева и изравняване. Така съдбата на титлата зависеше от изхода на партията на Гергана Пейчева на трета дъска срещу Лела Джавахишвили, която бе с близо 200 по-високо ЕЛО.

В даден момент от срещата нещата не изглеждаха оптимистично, когато компютърът предвиждаше 80:20 шанс в полза на грузинката. На всичко отгоре в края на партията съперничката си изкара и втора царица. Нещата направо изглеждаха обречени. Гергана Пейчева обаче успя да обърне нещата на дъската в своя полза, като показа изключителна непримиримост. След близо 6-часова партия тя накара Джавахишвили да се предаде на 83-тия ход и така донесе на България европейската титла.

“Всички се борихме – Антоанета, Нургюл, аз, Бела, Вики. В последната партия имах късмет. От дебюта не получих точно това, което исках. Минах през може би даже загубена позиция. Накрая късметът бе на наша страна. ​​Още не мога да осъзная какво се случи, но съм изключително щастлива. Благодарни сме на федерацията – на г-н Милен Василев и на г-н Георги Градев, че ни дадоха възможността да дойдем тук и да представляваме нашата родина. И съм изключително щастлива, че се борихме със зъби и нокти абсолютно всички и успяхме да спечелим първото място. Късметлийка съм да имам около себе си хората, които винаги ме подкрепят – моите родители, треньора ми, съотборничките. Сега всички искаме да чуем химна. Това са нещата, които ни мотивират. За мен не е приоритет фокусът да бъде насочен върху мен. Както и преди началото на турнира казах – концентрирам се върху играта и се старая да дам всичко от себе си и да помогна на отбора с каквото мога. Посвещавам тази победа на моето семейство. Искам да знаят, че много ги обичам и тази победа е за тях”, коментира Гергана Пейчева. Тя е родена в София на 30 юли 2003 година. Носителка е на званията ФИДЕ майстор и международен майстор за жени. Като състезателка на столичния „Ан пасан“ става европейска ученическа шампионка през 2014 година. Завършва Немската езикова гимназия, след което става студентка в университета в Далас, където преди години учеше шампионът на ШК „Етър“ – Емил Стефанов. В близките дни председателят на ШК „Етър“ Николай Йорданов ще подаде в Община Велико Търново кандидатурата на европейската шампионка за анкетата „Спортист N 1 на В. Търново”.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button