Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
историяКултураНовини
Популярно

Със серия образователни инициативи „Левский в сърцата ни“ Великотърновският музей отбелязва 151 години от гибелта на Апостола

Със серия образователни инициативи „Левский в сърцата ни“ Великотърновският музей отбелязва 151 години от гибелта на Апостола, съобщиха от културната институция.

„Левский в сърцата ни“  е темата на образователната инициатива „Музей в куфар“, която гостува в училища и детски градини в общината в навечерието на 151-годишнината от гибелта на Апостола. Откритите уроци представят интересни факти от живота и революционната дейност на Левски, както и негови вещи, съхранявани в музея: Орара ва Левски (дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва), снимка със саморъчен подпис, копие на пищова му „Гасер“, както и два печата на БРЦК, изработени за организацията по негова поръчка. Уроците по родолюбие и патриотизъм бяха представени от уредниците д-р Атанаска Стамболийска от отдел „История на България XV-XIX в.” и Михаил Стойчев от отдел „Фондове и Научен архив”.

В социалните мрежи музеят продължава да представя поредицата „Маршрути на паметта – по стъпките на Апостола“. Поредицата е на доц. Светла Атанасова, завеждащ отдел „История на България  XV-XIX век“. Едно от местата, съхранило паметта за Апостола, е музей „Затвор“, където преминават  последните дни на Васил Левски преди отвеждането му в София и изпълнението на смъртната присъда, уточни доц. Атанасова. За БТА тя коментира, че съхранената автентична обстановка въздейства силно на посетителите, особено на децата и учениците.

На 18 февруари, неделя, когато Велико Търново – историческа и духовна столица на България, ще отбележи 151 години от гибелта на Левски, музеят ще е отворен за безплатни посещения от 10:00 до 16:00 ч.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button