Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

С 5 млн. лева спират три свлачища във Велико Търново, Дебелец и Емен

Три свлачища – на ул. „Поп Харитон“ в старата столица, в Дебелец и Емен, ще бъдат укрепени, като за целта се отделят 4 980 000 лв.

За тях Общината, която е автор на концепцията, се надява на европейско финансиране по програма „Околна среда“ и проектът вече мина на обществено обсъждане. Администрацията се мотивира с това, че избраните сред много свлачища са опасни и са напът да бъдат прекъснати важни транспортни връзки. И трите обекта са включени в регистъра на свлачищните райони на Република България.

Свлачището на ул. „Поп Харитон“ от номер 26 до 28 се активира след поройни дъждове на 19 април 2023 г. Електрически стълб увисна във въздуха, а земните маси бяха на метри от паркинг и жилищни сгради.

Състоянието на пътя в участъка продължава да е аварийно, с повишен риск за преминаващите МПС-та и граждани в централната градска част. При интензивни валежи ще продължи отнасянето на малко останалия асфалт и да се руши подземната и надземна инфраструктура, затова и обектът е сред приоритетните за укрепване.

Свлачището на територията на град Дебелец е с особено големи размери – достига ширина по пътното платно около 270 м и дължина около 25 м.

То е активно, продължават и деформациите на пътя. Има опасност от пълното прекъсване на общинския път І-5 (от жп гарата на Дебелец – кв. „Чолаковци“ – ул. „Сан Стефано“ във Велико Търново. Това би поставило в изолация индустриалната зона на градчето, има и риск от нарушаване на транспортната връзка с кв. „Чолаковци“.

В С. ЕМЕН СВЛАЧИЩЕТО Е В РАЙОНА НА ГРОБИЩНИЯ ПАРК, НЕПОСРЕДСТВЕНО ДО СЕВЕРНАТА ГРАНИЦА НА СЕЛОТО С ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ, на речен склон.

Реализирането на представения в концепцията за ИТИ (Интегрирани териториални инвестиции) комплекс от дейности ще допринесе за повишаване безопасността и сигурността за населението не само на трите населени места, но и това на община Велико Търново, на населението в съседните общини и области, на туристопотока в региона.

Укрепването на трите свлачища има отношение и към транспортната свързаност, защото два от предложените три обекта са гранични и със съседни общини и област.

Така свлачището на път жп гара Дебелец – кв. „Чолаковци“ препятства връзка с населени места от област Габрово, а свлачището в с. Емен – с община Павликени.

Инвестиционното намерение е провокирано от данни за областта на „Геозащита“ – Плевен, които са особено тревожни. Към края на 2022 г. община Велико Търново е на първо място във Великотърновска област по брой регистрирани свлачища. Тя е засегната от цели 82 на брой, като общата им площ е 785 254 дка. В регулационните граници 16 са периодично активни, а 23 са потенциални свлачища. В землища и пътища на територията на общината има 14 периодично активни и 10 потенциални свлачища.

Укрепването на трите обекта ще даде положително въздействие върху живота на близо 10 хиляди жители на община Велико Търново и на над 320 000 посетители и гости на старата столица.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button