Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

С 4,4 млн. лв. инвестиция Горна Оряховица вече има най-големия летен театър в региона

Съоръжението е с модерни озвучаване и сцена, асансьор и 1875 места

Обновеният летен театър и сградата на народно читалище „Братя Грънчарови-2002“ в Горна Оряховица бяха официално открити. Лентата прерязаха кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев, председателят на културната институция Иван Иванов и представители на фирмата изпълнител.

Безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ е в размер на 2,7 млн. лв. Националното финансиране възлиза на близо половин милион, а съфинансирането от Община Горна Оряховица е малко над 1 млн. лв.

Основната сграда на читалището е изградена през далечната вече 1977 г., но за пръв път се ремонтира цялостно. Направена е топлоизолация на всички външни стени, подменена е старата дограма и електрическите инсталации. Топлоизолация е сложена и на покрива, поставени са два броя газови котли и нови алуминиеви радиатори. Всички вътрешни помещения са изцяло ремонтирани, изградена е нова климатична система, подновена е и ВиК инсталацията. Внедрена е също и нова пожароизвестителна система.

Летният театър вече разполага с 1875 седящи места, което го прави вторият по големина в страната. Извършена е подмяна на настилката, монтирани са нови седалки, нова озвучителна система и електросценично осветление. В югоизточния край на сградата е монтиран асансьор за придвижване на хора в неравностойно положение, както и рампа за достъп до основната част на амфитеатъра. Построена е нова сграда за билетен център, сервизни помещения и стаи за търговски обекти.

„Това е последният проект от инвестиционната програма. Изказвам огромна благодарност на администрацията въпреки трудностите по всички обекти за тези 8 години. Предстои нов програмен период. Ние няма да се откажем да продължим да инвестираме в нашия град“, каза при откриването кметът Добромир Добрев. Той се обърна към децата с призив да пазят новата придобивка на Горна Оряховица.

Поздрав към всички отправи и председателят на читалището Иван Иванов, който създава културната институция преди 21 години като част от фолклорната компания „Сидер войвода“.

„Дали преди 20 години съм си помислял, че ще трябва да казвам толкова много пъти днес „благодаря“. Горна Оряховица заслужава това бижу. Благодаря на кмета, на администрацията, на фирмата изпълнител, на нашите самодейци, които също не се огънаха и задържаха танцовото изкуство“, каза Иван Иванов, който получи символично ключа на обзаведената сграда. Двамата с кмета Добромир Добрев плиснаха и менче с вода по стара българска традиция.

Всички алеи около читалището и Летния театър са напълно разчистени и облагородени. Направен е паркинг за 100 автомобила.

Обновяването на читалището и Летния театър беше извършено от фирмата „Енел строй“ ООД, а строителния надзор извършиха от софийската „Канстръкшън Супервижън сървисис“ ЕООД.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button