Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

С 3,2 млн. лв. обновиха строената от Колю Фичето сграда на Учредителното събрание

фициално беше открита обновената сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново. Тя е строена от майстор Колю Фичето, а за ремонта й през последните 37 месеца бяха вложени над 3,2 млн. лв.

Лентата беше прерязана от зам.-кмета проф. Георги Камарашев, инж. Динко Кечев и ръководителя на проекта Мариела Цонева, която е директор на дирекция „Проекти и програми“. На официалното откриване присъстваха ръководители от администрацията, както и директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.

Сградата беше осветена от отец Асен, който благослови отговорните за ремонта и пожела музеят да се ползва дълги години.

Средствата бяха осигурени по проект, който беше финансиран с 2,3 млн. лв. от ЕС, инвестиционен кредит и финансов инструмент от Фонда на фондовете в размер на 730 000 лв. и собствен принос на Общината на стойност 166 000 лв., съобщи Мариела Цонева.

Първоначалната стойност беше по-ниска, но промяната е във връзка с методиките за индексация на строителството във връзка с инфлацията. Изпълнител на проекта е “Геоплан Кънстракшън” ЕООД.

Изцяло ремонтиран е и покривът, както и отводнителна система. Подменено беше осветлението. Сменени са дървените стълбища, подовите настилки и други износени части от интериора. По предходен проект, също финансиран по програмата „Региони в растеж“, беше направена и модернизация на площадното пространство.

Регионалният исторически музей има задача да върне експозициите в музея. Това трябва да се случи до средата на декември. Сградата на Учредителното събрание е обявена за паметник на културата с национално значение още през 1965 г.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button